Pogledajte kako građani poplavljenih područja u Sarajevu dobivaju pitku vodu

Vijesti 10. nov 202119:04 0 komentara
N1

Građani Sarajeva ovih dana uznemireni su zbog priča o zdravstvenoj (ne)ispravnosti vode. Stoga pribjegavaju kupovini flaširane vode. Iz VIK-a Sarajevo poručuju da je voda ispravna i da je važno znati da su lokalni vodovodi potpuno odvojeni sistemi od gradskog vodovoda. Sa druge strane zbog poplava i radova na sistemu brojni građani i dalje nemaju redovno snabdjevanje vodom.

“Pažnja, pažnja! Voda sa lokalnog rezervoara je neispravna za piće. Molimo građane kome treba voda da izađu i naspu iz cisterne” – ovim upozorenjem odjekivao je jutros razglas sa kamiona Civilne zaštite Kantona Sarajevo.

Na ovaj način brojni građani sarajevskih naselja dobijaju vodu. Voda iz lokalnih vodovoda zdravstveno je neispravna.

“Građanima faktički radnici Civilne zaštite idu od vrata do vrata onako da im se izađe što više u susret…ljudima koji su pogođeni poplavama i posljedicama od samih poplava. Ti rezervoari su bakteriološki neispravni, tačnije izolovana je ešerihija koli”, objasnio nam je Adnan Dedić, iz Civilne zaštite Novi Grad Sarajevo.

Takva je situacija širom države jer su lokalni vodovodi bili potopljeni.

Iz JKP Vodovod i kanalizacija objašnjavaju da je voda u sistemu gradskog vodosnabdijevanja ispravna, te da su lokalni vodovodi potpuno odvojeni sistemi od gradskog vodovoda.

No, zbog poplava i kvarova više od 10 sarajevskih ulica je bez vode. Bez vode je i Saudin Tutić. Čisti kuću koju je, sa ženom i sinom, napustio tik prije same katastrofe.

“Kako je brzo voda nadolazila, vjerujte mi, bilo je bitno samo živ izaći. Mi smo dvije noći spavali kod kolege, dvije noći smo išli kod roditelja u Žepče. Preko dana smo ovdje jer čistimo, pa se naveče vratimo”, priča nam Saudin.

Civilna zaštita pomaže u odvozu uništenih stvari. A njih je mnogo. Bez vode je trenutno i porodica Hasanković. Uništena dva automobila, brojni uređaji i potopljen prvi sprat. Njihov glas se do sada nije čuo – a upozoravali su.

“Korita se ne čiste… zvali smo, niko ništa nije radio, nije čišćeno. Molili smo, ali ništa. Mislim da je ovo ljudski faktor… jer je negdje nešto rađeno i suženo je korito pa se voda vratila. Znači nije došla iz ovog pravca nego se vratila, voda je tekla kao da živite na splavu… na rijeci”, žali se Šuhreta Hasanković.

Potopljeni su brojni stambeni objekti širom Bosne i Hercegovine. Najviše kuća, njih oko 200, poplavljeno na području Općine Ilidža dok je u Novom Gradu Sarajevo poplavljeno najviše privrednih subjekata. Štete su višemilionske.

Nakon poplava ostao je haos. Štetu su pretrpili i građani i privreda. Oporavak će biti brz ukoliko svi nivoi vlasti, kažu građani, budu aktivno učestvovali.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!