Pogledajte kako izgledaju protesti rudara iz zraka (VIDEO)

Vijesti 24. nov 202114:33 > 14:431 komentar
Podijeli:
Izvor: N1

Nakon noći provedene pod otvorenim nebom, rudari sedam rudnika iz Federacije Bosne i Hercegovine i danas ponavljaju kako ne odustaju od svojih zahtjeva. Pogledajte snimak iz zraka.

Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika Federacije BiH danas je istakao da, bez obzira na loše vremenske uslove i činjenicu da je sutra Dan državnosti Bosne i Hercegovine, imaju strateško opredjeljenje i stav svih radnika u rudnicima uglja u sastavu koncerna JP Elektroprivreda BiH da se na određen način nastavi radnička i sindikalna borba za realizaciju svih zahtjeva.

U videu koji donosimo pogledajte kako protesti izgledaju snimljeni iz zraka.


Radnici iz sedam rudnika u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine, koji posluju u okviru Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH, nezadovoljni svojim položajem u srijedu su nastavili proteste ispred zgrade Vlade FBiH, nakon što su tamo proveli prethodni dan i noć.

Okupljeni na protestu ispred zgrade Vlade FBiH zatražili su stavljanje van snage spornih pravilnika o platama i radnom učinku te smjenu generalnog direktora JP Elektroprivreda BiH Admira Andelije i direktora rudnika uglja u sastavu tog javnog preduzeća.

“Kada je u pitanju zahtjev za smjenu direktora rudnika, nije ni tražena smjena sedam direktora. U zahtjevima koji su predstavljeni Vladi Federacije BiH, jedan od zahtjeva je i smjena generalnog direktora Elektroprivrede BiH, smjena direktora koji su odlukom stavili u primjenu pravilnik o radu i radnom učinku, tako da ostajemo pri stavu koji je usaglašen od prvog dana protestnog skupa. Do sada smo puno pružili socijalnom dijalogu, puno puta smo iskazivali razumijevanje prema aktuelnom stanju u rudnicima, ovaj puta zbilja zahtijevamo realizaciju predstavljenih zahtjeva od 18. novembra, jer smo upozoravali aktere socijalnog dijaloga i u Vladi i u Elektroprivredi BiH da se ne trebamo dovesti u situaciju koju imamo danas“, kazao je Husić.

Iz JP Elektroprivreda BiH poručili su da bi za ispunjenje jednog od zahtjeva rudara, a to je plan i program uvezivanja radnog staža radnicima u rudnicima, trebalo oko pola milijarde konvertibilnih maraka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar