Pogledajte kako Milivoj Kolar starim knjigama na unikatan način vraća ljepotu

Vijesti 05. feb 202220:51 > 08. feb 2022 17:19
N1

Milivoj Kolar iz Brčkog jedini je u BiH koji radi polufrancuski povez, odnosno, na jedinstven način spašava stare knjige od zaborava već više od pola stoljeća. Starim i vrijednim knjigama vraća prvobitni izgled i ljepotu, ali time ujedno i čuva povijesnu i kulturnu baštinu BiH.

U maloj i sadržanoj radionici, Milivoj Kolar vraća knjigama život preko polufrancuskog poveza kojeg karakteriše lijepo vezana knjiga, sa ukrasom, pozlatom, suhim žigom.

“Ja sam zanat završio 1964.godine i dok sam radio u bivšoj firmi uvijek smo to radili i bili smo prepoznatljivi po tome. Poslije rat, ja sam ostao bez posla, firme propale. Gdje ću, šta ću, sjetim se toga”, priča nam Milivoj Kolar.

Knjige dobija zapuštene i uništene temperaturom, prašinom, vlagom, nebrigom, nemarom.

“Dolaze knjige u jadnom stanju, rasparčane. Komadiće nalazim i u drugim knjigama pa moram to sve iskonpletirati i to jako drugo traje u tu nema neke zarade. Ja više to radim jer mi je žao tih knjiga zato što su to kulturna i istorijska nasljeđa i šteta bi bilo da propadnu”, objašnjava nam.

Milivoj sve radi ručno, a najstarija knjiga koju je reparirao je iz 1797. godine

Sve radi ručno. Knjižni blok detaljno pregleda, reparira i spaja u svezak, prošiva trakom, spaja specijalnim knjigovezačkim ljepilom, ojačava platnom te ukrašava ivice. Korice čine tri sloja ljepenke, a sve se umotava u prirodnu kožu.

“Kada repariram knjige, treba mi najmanje deset alata, spravica pomoćnih, pribora i tu puno ostanem jer je to najteži dio posla. Što se tiče poveza i koričenja, to je lakše raditi”, objašnjava nam Milivoj.

Najstarija knjigu koju je reparirao je matična knjiga umrlih katolika Tuzle iz 1797.godine ali i Kur'an star 200 godina iz Maoče.

“Zahtjevno je i treba živaca. Mnogi kažu ovdje koji me znaju kako imam živaca. Ja sam svjestan da to niko više ne može raditi ni popraviti pa se trudim iako sam već u godinama. Imam i raznih hobija i sve zapustim i posvetim se tim knjigama”, rekao je za N1.

Posljednji stručnjak u ovom poslu

U poslu mu pomaže i supruga ali, kako kaže, posljednji je stručnjak u ovom poslu.

“Nemam konkurencije, ali nemam ni nasljednika. Dok ja trajem, trajat će i ovo. Za dalje šta će biti…Niko neće tu da se uključi jer je to jako težak posao i nezahvalan”, stava je Milivoj.

Brojne su knjige kojima je produžio život. Kroz sve te požutjele hartije i ispisana slova, proširio je znanje te naučio puno toga o povijesti, ljudima, običajima, različitim vjerama pa i tome kako se piše molitva „ Oče naš“ na nekoliko pisama. I za svaku repriranu knjigu, daje doživotnu garanciju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad