Pogledajte kompletno obraćanje Izetbegović i doktora s KCUS-a (VIDEO)

Vijesti 05. apr 202116:57 3 komentara

Generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović danas je pred medijima govorila o detaljima sa jutrošnjeg sastanka u Vladi KS. Izetbegović se osvrnula na pitanja o pismu kojeg su navodno pisali uposlenici KCUS, upotrebi respiratora koje je uvezla firma "Srebrena malina" i ostale aktuelne teme.

Sastanak u Vladi KS

Izetbegović je sastanak okarakterisala kao “začuđujući”. “Nisam mogla da složim sve misli i prenesm šta se dešavalo na sastanku. Bilo bi mi drago da je snimljen sastanak”, rekla je u uvodu.

“Ja sam odlučila da odem na sastanak jer sam legalista, poštujem poziv Vranića bilo bi bolje da je ministar prihvatio naš poziv, iz epidemiološih razloga”, rekla je Izetbegović.

Kada je riječ o spomenutom pismu, kazala je:

Počeli smo govoriti o pismima koja su plasirana u javnost putem portala i medija. Počeli smo razgovarati o prvom pismu, rekla sam da je predmet policijske istrage, angažovali smo advokate. Ko je napisao to pismo. Pismo je anonimno, nije relevantno. Ovo je smiješno, pismo nema potpisnike. Predmet je istrage. Tužit ćemo sve portale i televizije koji su mahali tim pismom i novinare koji su učestvovali u mahanju anonimnim pismom”, izjavila je Izetbegović.

Komunikacija s javnošću

“Morate shvatiti – ne žele svi ljudi da komuniciraju s javnošću. Ne žele da se stalno ulazi u KCUS. Za ljude koji tu rade je to stresno. Važno nam je – zaštita ličnih podataka bolesnika. Nećemo da pravimo estradizaciju od svog posla. Mi liječimo i to radimo. Pokušala sam im objasniti da sam pozvala kolegicu Bajramović koja je vodila izolatorij Podhrastovi dugo. Pitala sam je da li bi mogli dovesti nekoliko novinara da uđu, ona je rekla – ‘molim vas – ne. Ako uđu novinari, ja skidam mantil i idem kući’. Meni je važnije da mi ostane doktorica. Ne radi se o problemu koji je dramatičan, niti nerješiv”, kazala je Izetbegović.

“Povući ćemo respiratore, ako potpišu odluku”

Izetbegović je, između ostalog, pojasnila šta se dešavalo na sastanku u Vladi KS.

Mi smo danas dobili pitanje od Vranića: zašto ne povučete sve respiratore? Rekli smo da nije problem da ih povučemo ako Vranić i Forto potpišu, mi ćemo ih odmah povući. Dokle god imamo ovaj sertifikat od Verlaba koji kaže da se uređaj može koristiti prvenstveno kao stacionaran i može biti portabilan ukoliko se koristi s bocom kisika u kolima Hitne pomoći. Mi ne smijemo povući respiratore jer bi odgovarali porodicama ljudi, ili da odgovaramo na potencijalne tužbe Kine koja nas može tužiti da smo njihove respiratore proglasili neispravnim“, kazala je Izetbegović.

Respirator – lijek, a ne podrška

“Nijedan respirator nije ubio nijednog čovjeka. Respirator po svojoj funkciji ne ubija čovjeka, ali respirator nije lijek nego podrška. Ovi respiratori se koriste samo u posebnom respiratornom centru gdje su i svi ostali koji su nam na raspolaganju. Imamo 68 mjesta i 68 respiratora“.

“Uvijek govorim istinu, privatno sam zvala profesora Jusufovića iz Tuzle prije tri dana i pitala ga da li koriste ove respiratore. Rekao mi je da koriste samo dva, jer kod njih pandemija “tek počinje” i kazao mi da će im možda zatrebati pomoć naših kolega. Kazao je: Koristimo samo dva, koristićemo sve ako zatreba”, kazala je na današnjem obraćanju Izetbegović.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare