N1 specijal: “Scenario sličan ukrajinskom moguć i u BiH”

Vijesti 24. feb 202222:21 > 22:28 3 komentara
N1

Među pet ciljeva ruske vanjske politike je zaštita vlastitih državljana, uključujući i upotrebu oružane sile, bez obzira na to gdje se oni nalazili - rekao je u specijalu N1 televizije povodom rata u Ukrajini viši aststent Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Veldin Kadić.

Na osnovu takve vanjsko-političke strategije, mišljenja je Kadić, dešava se aktuelni scenario u Ukrajini. On smatra kako bi Ukrajina mogla, unatoč svim izjavama zapadnih lidera, ostati na cjedilu.

“Ukrajina bi mogla imati, nakon ovoga, paralizu suvereniteta i teritorijalnog integriteta”, rekao je Veldin Kadić sa Odsjeka za mirovne i sigurnosne studije Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu govoreći o potencijalnim posljedicama ruske invazije na Ukrajinu. Kadić očekivanim ocjenjuje suzdržan stav Srbije po pitanju rata u Ukrajini, imajući na umu da je Srbija prije dvadesetak godina prošla bombardiranje NATO saveza, iako za to nije postojala saglasnost Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

“Ne govorim o uzrocima i tome da li je to legitimno. Sud je kasnije rekao da je to bilo legitimno, ali ne i legalno. No, Srbija je bila u sličnom scenariju i stoga je vrlo oprezna – zbog svojih interesa – kako ove stvari nazvati. Jasna mi je pozicija. Ali oni imaju obavezu i da usklade svoj stav sa vanjsko-političkim stavom Evropske unije, kao njezin kandidat”, rekao je za N1 Kadić dodavši da su Putinove ambicije da ostvari svoje ciljeve u postsovjetskom prostoru jače od želje Zapada da mu prkosi, bez obzira kako to izgledalo.

Na pitanje da li su moguće negativne refleksije rata u Ukrajini na područje Zapadnog Balkana, Kadić je odgovorio:

“BiH je u najnepovoljnijem položaju. Mala smo zemlja da bismo utjecali na svjetska dešavanja, a problem je što se svjetska dešavanja prelamaju preko nas zato što smo istinska država međunarodne zajednice; imamo dualni suverenitet, ured visokog predstavnika. Sve te stvari mogu se vrlo nepovoljno odraziti na BiH kada u neko dogledno vrijeme dođe odluka da BiH pristupi NATO savezu”, rekao je Kadić u programu N1.

Scenario sličan Ukrajini može se desiti i u BiH zbog njenog unutrašnjeg političkog uređenja, smatra on.

“I to bog različitih stavova naroda i građana o budućnosti ove zemlje, zbog ratnog nasljeđa i svih drugih faktora. Ne govorim o identičnom, već sličnom scenariju, koji je moguć onda kada BiH pokuša napraviti ključne vanjsko-političke iskorake kao što je to članstvo u NATO savezu”, dodao je Veldin Kadić.

Na njegovu se tezu nadovezao vojni analitičar Đuro Kozar kazavši za N1 kako Rusija u BiH igra negativnu ulogu, podsjetivši da je ruski ambasador prošle godine rekao da će svako približavanje BiH savezu NATO-a ruska strana smatrati neprijateljskim činom.

“Mislim da je ruska ambicija o jačanju obavještajnog rada ovdje ta da Bosnu i Hercegovinu učini nepodnošljivom državom”, rekao je Kozar u specijalu N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare