Pogledajte zajedničku vježbu bh. protuterorističkih jedinica i američke vojske

Vijesti 19. jan 202216:19 3 komentara
Twitter

Tri glavne jedinice iz Bosne i Hercegovine za borbu protiv terorizma učestvovale su u zajedničkoj vježbi i obuci sa snagama specijalne američke vojske kako bi promovisale interoperabilnost na različitim geografskim područjima u BiH.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Specijalna antiteroristička jedinica Republike Srpske (RS CAJ) i Specijalna jedinica pri Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova (FMUP SSU) trenirali su u saradnji sa Specijalnom jedinicom američke vojske.

Vježba se odnosila na zaustavljanje i otkrivanje lažne terorističke mreže i očuvanje nacionalne sigurnosti što je prikazano u videu u tekstu.

Tokom vježbe SIPA i RS CAJ su zajedno radile na oslobađanju taoca (isceniranog) u Banjaluci, kao i otkrivanju laboratorije za izradu bombe u poprilično udaljenoj planinskoj kolibi.

Dalje je tokom vježbe opisan sam proces djelovanja u ovakvim slučajevima te komunikacija koja je veoma bitna kako bi sve prošlo bez problem te kako bi se “razbila” kompletna teroristička organizacija.

Tri različite organizacije su radile zajedno i demonstrirale zajedničke napore u sprečavanju nasilja pojedinih ekstremističkih grupa koje, kako je u vježbi opisano, djeluju u cijeloj državi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare