Pojačano prisustvo međunarodnih sigurnosnih snaga u BiH podijelilo političare

Vijesti 28. apr 202219:12 0 komentara

Pojačano prisustvo međunarodnih sigurnosnih snaga u BiH podijelilo je političare, ali i bh. javnost. Misija EUFORA ALTHEA plaši ljude, tvrdi član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Podijeljeni su i stavovi stručnjaka. Dok jedni tvrde da u njegovoj izjavi ima istine, drugi su stava da su međunarodne snage tu, upravo zbog toga da sačuvaju sigurnost koja je pod znakom pitanja zbog retorike pojedinih domaćih lidera.

“BiH je bezbjedna sredina”, te nema izazova koji bi mogli da izazovu destabilizaciju, bez dileme poručuje član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. S tim u vezi, iako je, ne tako davno, podržao EUFOR-ovu misiju Althea radi očuvanja unutrašnje bezbjednosti, svoje aktivnosti ne mogu da provode bez saglasnosti Predsjedništva, kategoričan je.

Lideri u Bosni i Hercegovini imaju mogućnost da donose odluke, ali ne neograničeno, stava je ministar državne bezbjednosti. A pojačano prisustvo EUFOR-a je, tvrdi, samo posljedica retorike pojedinih domaćih lidera.

Unutrašnji konflikti ne smiju biti prepreka za saradnju sa međunarodnim bezbjednosnim snagama, posebno u trenucima pogoršane globalne stabilnosti i stava su i evropske diplomate.

Opširnije u prilogu Tatjane Drljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!