Pojedine zdravstvene ustanove u BiH bore se sa porastom zaraženog osoblja

Vijesti 19. jan 202219:01 0 komentara

U Bosni i Hercegovini tokom 24 sata registrovana su 2.992 novozaražena, a testirano je više od 6.000 osoba. Preminula su 24 pacijenta. Osim pojačanog pritiska na primarnu zdravstvenu zaštitu, pojedine zdravstvene ustanove suočavaju se i s porastom broja zaraženog medicinskog osoblja. Istovremeno, u planu su i nove mjere.

Statistika, malo bolja nego prethodnog dana, ali nadležni u Federaciji Bosne i Hercegovine kažu da je broj zaraženih osoba tri do četiri puta veći nego što brojevi zvanično pokazuju.

“U ovom trenutku, u odnosu na proteklu sedmicu, imamo 47 posto povećanja, a također mogu reći da je priliv u bolnici za 23 posto veći nego samo prije sedam dana”, rekao je Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravtstva.

Drastično povećanje broja pregleda u ambulantama registrovano je i u Republici Srpskoj. Problem je i povećani broj ljekara i medicinskog osoblja koji je zaražen koronavirusom, što dodatno komplikuje situaciju.

Primjetni su redovi za testiranje i u covid ambulantama, ali na drive-in punktovima. U ambulanti za akutne i respiratorne infekcije u Istočnom Sarajevu dnevno se pregleda više od 150 pacijenata. Uglavnom se radi o blažoj kliničkoj slici.

“Uglavnom nismo imali teže slučajeve s obostranom upalom pluća. Radilo se o pacijentima koji su malo zapustili svoje zdravstveno stanje. Recimo, imali su temperaturu malo duže nekoliko dana, nisu se javljali na pregled, uglavnom su takvi pacijenti zahtijevali neku ozbiljniju terapiju”, pojasnio je doktor Danko Vasiljević, koordinator za vakcinaciju u DZ I. Sarajevo.

U Brčko distriktu dnevno se u prosjeku obavi i do 400 pregleda, a osim obaveznog nošenja maski u zatvorenom i fizičke distance od dva metra, nema naznaka novim mjerama.

“Mi i dalje insistiramo na policiju i Inspektorat da kontrolišu poštivanje postojećih epidemioloških mjera jer smatramo da nema smisla uvoditi neke nove ako se postojeće ne poštuju”, mišljenja je Sead Šadić iz Odjeljenja za zdravstvo Brčko distrikta.

Osim velikog pritiska na primarnu zdravstvenu zaštitu, pojedine zdravstvene ustanove bore se i s manjkom kadra. U Kantonalnoj bolnici Zenica je 60 zaposlenih trenutno pozitivno na koronavirus. Od toga četvero ljekara.

“Brojke su varijabilne jer jedni izlaze iz izolacije, a drugi idu u izolaciju. Dnevni porast oboljelih među zaposlenima, u zadnjih nekoliko dana je oko 10”, naveli su iz ove zdravstvene ustanove.

U RS uvedene su nove mjere, između ostalog, ukidanje obaveze karantina za osobe koje su primile booster dozu. Predviđeno je i skraćivanje perioda izolacije na sedam dana za osobe koje su vakcinisane sa dvije ili tri doze protiv koronavirusa.

“Predloženim izmjenama, ograničava se radno vrijeme svim vrstama ugostiteljskih objekata za ishranu i piće bez obzira na to da li posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost u periodu od 6:00 do 00:00 sati, dok će u skladu s Uredbom noćni klubovi moći i dalje obavljati djelatnost u vremenu od 6:00 do 2:00 sata narednog dana”, pojasnili su.

Promjene u načinu covid testiranja, preferiranjem antigen testova, ali i skraćen period izolacije u FBiH, mogle bi da budu objavljene u utorak. Istovremeno, Krizni štab KS naredio je i obaveznu vakcinaciju svih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama. Navodi se i da je do 1. februara potrebno dostaviti spiskove nevakcinisanih zaposlenih Kriznom štabu KCUS-a, pa smo kontaktirali ovu ustanovu za više detalja. Odgovor, do objave ovog teksta, nismo dobili.

Nadležni u BiH optimistično vjeruju da je kraj pandemije moguć do jeseni. S druge strane, pojedini svjetski naučnici upozoravaju na opasnost pretpostavke da je nova dominantna varijanta omikron znatno blaža i da je eliminisala prijetnju koju predstavlja virus.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!