Pojedini parlamentarci se izvinili što ništa nisu uradili za četiri godine

Da se za građane ništa nije uradilo u protekle četiri godine svjesni su i donosioci odluka. Ni sami ne znaju kako ocijeniti svoj nerad. Za većinu, složit će se mnogi, najbolja ocjena bila bi nula. Najgore ocjene brojnih zastupnika ponovo je dobilo i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

Opraštaju se zastupnici od ovog četverogodišnjeg mandata. Neki i uz izvinjenje građanima što nisu uspjeli ništa konkretno uraditi. “Četiri najgore godine političkog djelovanja”, tako je ocijenio mandat Nenad Stevandić. Previše uvreda, blokada, atmosfera u kojoj dobre inicijative ne prolaze. Vraća se, kaže, na entitetsku listu.

“Ovdje je sve pretvoreno u generalne stavove, ljudi koji vas vuku za rukav da glasate za nešto njihovo da bi bili popularni sutra dan vam izreknu najnevjerovatnije laži, tako da toliko licemjerja i hipokrizije ja nisam vidio a ja nisam baš poslanik koji je bio u jednom mandatu nego u tri ali prvi ovdje i u životu nisam vidio da to tako može ružno da bude a da ništa nismo uspješno uradili zato je tu neka vrsta izvinjenja i gorčine”, naveo je Nenad Stevandić, zastupnik Ujedinjene Srpske u Zastupničkom domu Parlamenta BiH (ZD PSBiH).

Obraz Parlamentarne skupštine, spasila je opozicija, tvrdi zastupnik Naše stranke, Predrag Kojović, zbog brojnih inicijativa koje su dolazile iz njihovih klupa. Dom naroda nazivaju grobljem dobrih ideja.

“Razlog toga je što su SNSD stvorili politički savez čiji cilj je bio da se eutanizira država BiH na ovom nivou, vi ste svi pratili zasjedanja u životu je institucije, pogotovo ovaj Parlament održala opozicija, njihovi prijedlozi. Znam da je naš Klub predložio 23 zakona, a Vijeće ministara ukupno 10”, istakao je Predrag Kojović, zastupnik Naše stranke u ZD PSBiH.

Na Dnevnom redu današnje sjednice od 35 tačaka niti jedna nije prijedlog Vijeća ministara BiH. To je još jedan dokaz da je riječ o najgorem poslijeratnom sazivu ove državne institucije, mišljenja je opozicija.

“Ovo Vijeće ministara je nanijelo ogromnu štetu političkom, ekonomskom i društvenom razvoju i međunarodnom ugledu BiH. Ja odgovorno tvrdim da je riječ o politikama čiji je to bio cillj da na neki način derogiraju državne institucije, da BiH prikazuju kao nefunkcionalnu i da pokušaju što više nadležnosti prenijeti na entitete, rezultati su porazni”, dodaje Denis Zvizdić, član Kolegija ZD PSBiH.

“Neiskreni su, oni ne žele do onih rješenja koja interesuju građane imaju svoju politiku, obećavaju kule i gradove a radi se o nesposobnoj prije svega izvršnoj vlasti na svim nivoima da ne kažem ovdje u Vijeću ministara, ocjena, nema te ocjene kojom bi se mogao da izrekne domet ovog sastava Vijeću ministara, nema te ocjene kojom bi mogli to da kažemo”, naglasio je Mirko Šarović, zastupnik SDS-a u ZD BiH.

Poruka iz vladajućih, prije svega SNSD-a i HDZ-a jeste da su sve inicijative opozicije uglavnom populističkog karaktera, te da bi u praksi značile mnogo više štete nego koristi. Partnera u vlasti SDA optužuju da su više sarađivali s opozicijom. Iz SNSD-a optužbe i da je zbog toga nanesena šteta Republici Srpskoj.

“Karakteristika ove protekle četiri godine je jedna neprincipijelnost vođena i rukovođena od strane SDA, neprincipijelnost u formiranjima skupštinskih većina, naime kao što znate i po Republiku Srpsku ovdje je doneseno nekoliko štetnih odluka djelujući u većini sa SDA-om i bošnjačkim strankama poslnika klubova SDS i PDP”, tvrdi Snežana Novaković Bursać, zastupnica SNSD-a u ZD PSBiH.

Na koncu Zastupnički dom danas je usvojio Izvještaj komisije o usaglašavanju tekstova Zakona o PDV, koji bi značio nultu stopu poreza na osnovne životne namirnice, no, Zakon i dalje ostaje u parlamentarnoj proceduri, te je ograničen na tri mjeseca, što opozicija naziva farsom.

Slično je i sa Zakonom o akcizama, koji nakon mjeseci procedure, zbog amandmana SNSD-a može značiti ukidanje akciza na gorivo, ali samo na mjesec dana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad