Pokrenuta kampanja za sprečavanja izbornih krađa i prevara na izborni dan

Vijesti 15. dec 202119:05 0 komentara
N1

Na dan kada brojni politički subjekti poručuju da razmatraju povlačenje iz pregovora o izmjenama izbornog zakona pokrenuta je kampanja s ciljem sprečavanja mahinacija na izborni dan. Istovremeno o samom izbornom zakonu dijalog je vodila akademska zajednica iz BiH, regije i Evrope.

Menadžer Koalicije Pod Lupom nije potpisao za neki od domaćih ili evropskih klubova već početak kampanje za uvođenje novih tehnologija u izborni proces. Glavni cilj je spriječiti izborne krađe i prevare na izborni dan.

“Uvođenjem elektronske identifikacije birača i mašina za skeniranje glasačkih listića. Shvatajući širinu uvođenja novih tehnologija u izborni proces i kompleksnost ove promjene, kao i tromost u proaktivnom pristupu za unapređenje izbornog procesa, uvidjeli smo da je neophodno direktno uključiti bh. građane i građanke u zemlji i inostranstvu u ovu kampanju”, kazao je Dario Jovanović, projekt menadžer Koalicije “Pod lupom”

Svi građani i građanke će imati priliku potpisati peticiju narednih osam dana online ili lično na uličnim štandovima.

Organizacije civilnog društva u više od 70 gradova i opština izašle su na ulice tražeći podršku građana za unaprijeđenje izbornog procesa. Veliki broj potpisa u prvih sat vremena kampanje.

Nepravde u ustavnom i izbornom sistemu

Oni nisu sjeli da rješavaju već da razgovaraju o izbornoj demokratiji. U organizaciji Fakulteta političkih nauka u Sarajevu odnosno Centra za međunarodnu politiku i postkonfliktna istraživanja inicijalno se i u konačnici razgovaralo o nepravdama u ustavnom i izbornom sistemu. Advokat Nedim Ademović podsjetio je na odluku iz Ustavnog suda staru više od 20 godina rekavši da je Sud vizionarski prepoznao da Dejtonski sporazum sadrži kompromis koji je već tada bio protivan međunarodnom pravu.

“To što piše kao formula za sastav Predsjedništva BiH i Doma naroda moramo poštivati samo zato što to piše u Ustavu BiH”, kazao je Ademović.

Ustav i dalje negira multietničku BiH. Poruke iz akademske zajednice iz susjedne Hrvatske su da su osim nacizma sve druge ideologije i dalje prisutne. Također i da nas ne smije iznenaditi potencijalni odlazak zapadnih snaga iz BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!