Policija migrante vraća u kamp Lipa

Vijesti 30. dec. 202016:41 > 16:577 komentara
Podijeli:
Izvor: N1

Relokacija migranata koji su noć proveli u autobusima nedaleko od kampa Lipa je neuspjela, javlja reporterka N1 Ika Ferrer Gotić.

Migranti su morali napustiti autobuse, a policija ih vraća u kamp Lipa.

Uvjeti u kampu su nehumani, javlja naša reporterka.

Podsjetimo, veća grupa migranata koja je boravila u kampu Lipa noć su proveli u autobusima odakle su čekali premještanje na novu lokaciju. Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić kazao je kako će migranti iz kampa Lipa kod Bihaća biti prebačeni u bivši objekat Oružanih snaga BiH na Bradini. Međutim za njihov smještaj nema saglasnosti lokalnih vlasti niti mještana.

Načelnik Konjica Osman Ćatić je rekao ranije za N1 da “ne vjeruje nikome i da se može raditi o nekoj igri”, dok su se mještani Bradine okupili i dežurali ispred bivšeg objekta OSBiH.

Šef misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini Peter Van der Auweraert kazao je kako je situacija u vezi sa migrantima užasna, te da timovi IOM-a zajedno sa danskim Vijećem za izbjeglice pružaju humanitarnu pomoć.

“Operacija državnih vlasti BiH za premještanje migranata s bivše lokacije Lipa u novi privremeni centar Bradina zaustavljena je zbog lokalnog otpora”, rekao je šef misije IOM-a u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar