Policija u Luksemburgu istražuje Mulahusićeve tablete, transakcije, račune…

Vijesti 08. dec 202110:54 > 13:24 1 komentar
Raport

Luksemburška policija jutros je počela pretres kuće u kojoj živi radikal Jasmin Mulahusić koji je u proteklom periodu organizirao internet hajke na političare i novinare, a na meti ataka bili su i novinari redakcije N1.

Kako saznaje Inforadar, policija izuzima Mulahusićeve kompjutere, tablete, telefone, provjerava transakcije novca i račune u bankama, te traži i druge veze važne za predmet koji protiv Mulahusića vodi Tužilaštvo BiH pred državnim Sudom.

Svoje internet „akcije“ Mulahusić provodi iz luksuzne kuće locirane u naselju u kojem žive imućni ljudi u gradiću Bertingenu na jugu Luksemburga u kojoj Mulahusić živi sa dvanaestočlanom porodicom.

Saradnja tužilaštava

Pretresu prisustvuju i predstavnici tužilaštva iz Luksemburga, odnosno Tužilaštva BiH, koji u ovom predmetu usko surađuju.

Mulahusić je uhapšen u Sarajevu  4.9.2021. godine. Tužilaštvo je tražilo pritvor, ali Sud BiH ga je nakon tri dana pritvora pustio na slobodu.

Osumnjičeni je pod istragom Tužiteljstva BiH i tereti se da je u duljem vremenskom periodu, putem društvenih mreža i interneta, u javnost plasirao uvredljive poruke na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, kojima se na najgrublji način vrijeđaju vjerska i nacionalna osjećanja građana u Bosni i Hercegovini, te izrađivao i plasirao različite foto i video montaže kojima se širi nacionalna i vjerska mržnja i netrpeljivost između naroda u Bosni i Hercegovini.

Luksuzna kuća s registrovanom firmom

Inforadar navodi i pretres Mulahusićeve luksuzne kuće dio je kompleksnih istražnih aktivnosti koje prevazilaze pitanja državne sigurnosti BiH, budući da je on evidentiran i od istražnih organa drugih zemalja, što je rezultat zajedničkog rada s ciljem sprječavanja međunarodnih terorističkih aktivnosti.

Iz Tužilaštva BiH su ranije naveli da je Mulahusić već bio u fokusu interesa sigurnosnih službi stranih zemalja te da se dovodi u vezu s „osobama bliskim terorističkoj organizaciji Al Kaida i drugim terorističkim organizacijama“.

Mulahusić je luksemburški državljanin, porijeklom iz Zavidovića. U Beringenu, kuća Mulahusića se nalazi u kvartu gdje živi imućne porodice. U njegovoj kući žive i roditelji, brat sa suprugom i jednim djetetom, te on sa suprugom i njegovih šestero djece. U kući je registrirana i njegova firma za promet nekretninama koja nema kancelarije a u posljednje vrijeme ne ostvaruje dobit, piše Inforadar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare