Policijska akcija u dva smjera, uhapšeno 18 osoba

Vijesti 02. jun 202119:26 0 komentara

Policijska akcija na području Kantona Sarajevo. Uhapšeno 18 osoba, njih 14 osumnjičeno je za trgovinu drogom. Preostalih četvero osumnjičeno je za korupciju. Ali, osim zvučnih imena policijskih akcija, ključno je pitanje kakav će biti epilog svega.

Proizvodnja i trgovina narkoticima. Teške krađe. Razbojništva. Neovlašteno posjedovanje oružja… Samo su dio dijela za koja se sumnjiči 14 od 18 danas uhapšenih u akciji “Kolonija”. Pored ovih 14 osoba, za ista djela sumnjiče se još dvije osobe koje su od ranije u pritvoru.

“Isti se između ostalih djela dovode u vezu sa izvršenjem 38 krivičnih djela teške krađe i osamnaest razbojništava. I 18 razbojništava koja su počinjena na području Kantona Sarajevo”, kaže Mirza Hadžiabdić, portparol MUP-a KS.

Na istom području od jutros je 16 policijskih timova pretresalo 19 lokacija.

“Pronađena je određena količina materija koja svojim izgledom asocira na opojne droge. Oružje, municija, mobilni telefonski uređaji. Te drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa izvršenim krivičnim djelima”, dodaje Hadžiabdić.

Jedna od lokacija koja je pretresena je i Federalna uprava za Inspekcijske poslove. Svjedočili smo privođenju tri od četiri osobe koje se dovode u vezu sa korupcijom, primanjem mita, te zloupotrebom položaja.

Policijska akcija po nalogu tri suda

Nezvanično, istražujući prvu grupu policijski službenici su otkrili koruptivne radnje za koje se sumnjiči druga grupa. Zbog čega se ova akcija i provodi danas, na ovaj način. U dva smjera.

“Vezano za navedena koruptivna krivična djela lišeno je slobode četiri lica. Te su na osnovu Naredbi Opštinskog suda u Sarajevu na području Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona i Hercegovačko-neretvanskog kantona izvršeni pretresi na sedam lokacija. Tom prilikom su pronađeni predmeti koji potiču ili se dovode vezu sa predmetnim krivičnim djelima. Isti će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku”. Stoji u zajedničkom saopštenju MUP-a KS, FUP-a i Tužilaštva KS.

Osobe lišene slobode tokom današnje akcije nalaze se na kriminalističkoj obradi u prostorijama FUP-a. Rok za predaju Tužilaštvu KS na dalje postupanje je 24 sata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!