Političar pokrenuo humanitarnu akciju u KS

Vijesti 22. mar 202119:25 1 komentar

Građanskim aktivizmom u Sarajevu učinjeno je mnogo za građane poplavljenih područja 2014. godine, za oboljele sugrađane i mališane koji se liječe van zemlje. Volonterizam je bio izražen u pomoći starijim osobama koje tokom "lockdowna" nisu mogle da se kreću. I danas opet u situaciji kada u gotovo svakoj porodici u ovom Kantonu ima osoba oboljelih od COVID-19, pokrenula se energija građana u cilju solidarnosti i pomoći onima kojima je potrebna.

Umorni, promrzli i uglavnom u strahu građani Sarajeva u većim redovima čekaju na pregled ljekara i PCR testiranje. Ispred domova zdravlja samoorganizacijom njihovi sugrađani u petak postavili su stolice. Od ranih jutarnjih sati vozaju stolice i posjećuju Covid ambulante.

“Planiramo iznositi čaj ukoliko ovako hladno vrijeme nastavi, stolice dijelimo stalno, dakle ono što bi neko od vaših gledatelja volio da neko uradi njegovim starim roditeljima, to je kompletna ideja. Nisu to velike revolucionarne stvari, već obična, čista ljudskost, a Sarajevu ljudskosti nikad nije falilo”, kaže Aida Feraget, društvena aktivistica .

Akciju “Budimo solidarni” pokrenuo je glumac i političar iz SBB-a Mirvad Kurić koji je pozvao sve građane, nevladine organizacije i privredne subjekte da se uključe u projekat. Poruku je poslao i političkim strankama koje imaju infrastrukturu koja se ne mora koristiti samo pred izbore.

“Ono što je naš posao jeste da na poziv građana koji imaju potrebu za lijekovima mi dolazimo, uzimamo recepte i idemo u apoteku tamo uzimamo lijek i vraćamo građanima. Ono što sam primjetio već od srijede, četvrtka je da se veliki broj građana koji je pozitivno se kreće, oni se ne kreću zato što im se hoće, već iz velike potrebe”, ističe Kurić.

Nakon uspješne prošlogodišnje akcije tokom koje je podijeljeno pola miliona hirurški maski, Udruženje Pomozi.ba prepoznalo je potrebu za aparatima s kiseonikom. Putem humanitarnog broja 17022 i uplatama na račune prikuplja se novac za kiseonik, a prvih deset aparata je već uručeno Općoj bolnici Abdulah Nakaš”.

“Pomozi.ba organizacija nabavila je do ovog momenta 20 aparata za kisik. Deset potpuno novih certificiranih aparata isporučili smo javnoj ustanovi Opća bolnica Abdulah Nakaš, i sada smo u komunikaciji sa drugim kliničkim centrima kojima ćemo shodno njihovim potrebama obezbjediti aparate”, navodi Saliha Rokša, PR Udruženja Pomozi.ba.

Privrednici Kantona Sarajevo se samoorganiziraju za dodatnu nabavku vakcina, udruženja kupuju kiseonik, volonteri poručuju pitajte svoje starije treba li im šta i zovite nas da im pomognemo. Svi ostali građani solidarnost mogu pokazati disciplinom, poštivanjem mjera, smanjenim kretanjem i izbjegavanjem kontakata. U ovom trenutku je to jedini preostali način sprečavanja širenja virusa, i samo zajedno i odgovorno možemo spasiti živote nepoznatih ili poznatih ljudi.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare