Političari iz RS negiraju antiustavno djelovanje, a iz FBiH traže sankcije

Vijesti 28. dec 202119:02 0 komentara

Saslušanje ministara u Vladi Republike Srpske Dragana Lukača i Antona Kasipovića u svojstvu svjedoka, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je nastavilo sa istražnim radnjma u predmetu napada na ustavni poredak BiH. Vlast u RS odbacuju tvrdnje o antiustavnim radnjama, opozicija ipak tvrdi da je sve priprema za izbore. Iz Federacije BiH novi pozivi na sankcije.

Kao i predstavnicima opozicije i vlastima ulazak u zgradu Tužilaštva BiH je prilična nepoznanica. Kamere prije i nakon saslušanja je izbjegao ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, koristeći drugi ulaz u Tužilaštvo. Kratko je, kao i ministar Anton Kasipović poručio da su se pitanja odnosila na posebnu sjednicu Narodne skupštine RS i Vlade zbog prenosa nadležnosti.

“Samo to što zajedno sa drugim članovima Vlade i poslanicima većine učestvujem u ovom poslu mislim da je moj stav potpuno jasan. Mislim da je najpreče i od samih troškova da se utvrdi sama istina”, rekao je Anton Kasipović, ministar pravde RS.

Jedan od osumnjičenih, kako su to ranije u izjavama isticali predstavnici opozicije u RS, entitetski premijer Radovan Višković poručuje da ne pridaju značaja onome što radi Tužilaštvo.

“Mi ništa ne radimo što je protiv Ustava, protiv bilo kakvog njegovog rušenja. Mi smo previše odgovorni, svjesni ljudi, ne bismo sebi dozvolili da donosimo bilo kakve odluke koje su protuustavne. Sve radimo u skladu sa Ustavom i tako ne pridajemo previše značaja tome šta Tužilaštvo radi. Oni rade svoj posao, mi svoj”, naveo je Radovan Višković, premijer RS.

Lider opoziconog SDS-a Mirko Šarović, u intervjuu za Glas Amerike navodi kako je Milorad Dodik izuzetno ugrožen ukoliko ne dobije novi mandat na izborima.

“Ove elite koje vode ovu zemlju će negdje u ljeto zatražiti od građana podršku na izborima, a kada pobjede na izborima, onda će oni da im riješe ova krizna pitanja koja su sada već projektovana”, rekao je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

Za državnog parlamentarca iz redova SDA Šemsudina Mehmedovića oni koji rade na destabilizaciji BiH vode prorusku politiku.

“Prije svega mislim na one političare u BiH koji blokiraju život u BiH, blokiraju sve demokratske procese”, naglasio je Šemsudin Mehmedović iz SDA.

Oglasio se i član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović ističući da je važnije šta Dodik radi od onoga što govori, te da iako je ublažio retoriku, ipak nije obustavio svoje secesionističke namjere i postupke.

“Zato je bolje primijeniti sankcije sada, nego čekati da se desi ovaj drugi scenarij. U svakom slučaju, Dodik je zaslužio sankcije, jer je državi i svim njenim građanima već nanio ogromnu štetu”, poručio je Džaferović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!