Političke igre bez granica, Banjalučani već osjećaju posljedice

Vijesti 07. apr 202119:43 5 komentara

Neusvajanje budžeta Banjaluke vidljivo je proteklih dana i u životima građana. Danima su ulice preplavljene smećem, distrofičari su ostali bez besplatnog taksi prevoza, a javne kuhinje fukcionišu zahvaljujući humanim građanima. Za to vrijeme u Gradskoj upravi na sceni političke igre bez granica.

U redu za parče hljeba i varivo svaki dan čeka 600 osoba. Ova javna kuhinja u sastavu Mozaika prijateljstva godinama hrani i oblači socijalno ugrožene Banjalučane. Za te namjene se iz gradskog budžeta izdvajalo se od 6.000 do 8.500 KM.

“To što grad nama da, jer mi koristimo prostor od Gradske uprave, mi ustvari to vratimo njima kroz plaćanje prostora, ostane vrlo malo za hranu”, pojašnjava Miroslav Subašić, Mozaik prijateljstva.

Za Crveni krst, koji ima manje korisnika javne kuhinje, Grad je, godinama unazad, izdvajao stotine hiljada maraka. Imaju li zalihe hrane i hoće li uspjeti funkcionisati do usvajanja budžeta, od sekretara Željkice Ilić nismo dobili odgovor. Iz Mozaika kažu, podijelićemo sa svim građanima ono što imamo.

“Ako dođe do toga da se ne usvoji budžet i prestane sa radom javna kuhinja Crvenog krsta, neka pošalju sve korisnike u Mozaik prijateljstva, mi ćemo sa Bogom i dobrim ljudima sve korisnike da nahranimo”, poručuje Subašić.

Javna kuhinja funkcioniše zahvaljujući humanim građanima. Odnošenje smeća danima je bilo zaustavljeno, jutros je profunkcionisalo na volonterskoj bazi.

Kolegijum na kojem trebala biti zakazana vandredna sjednica o budžetu je otkazan.

“I šta će sad reći narodu? Gradonačelnik je kasnio 15 minuta, nismo ga mogli čekati. Je l’ ovo nije igranje dječijih igara. Evo ja ću ih čekati sat vremena neka dođu na sastanak”, kaže Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

“Ovo je stvar, po meni, osnovne kulture. Naravno da svako od nas nekada kasni, ali je pristojno se javiti i reći da se ne dolazi. Ja nemam modalitet da odbornike ili šefove klubova zaključam u neku salu da nekoga sačekamo”, odgovara Mladen Ilić, predsjednik Skupštine grada.

Kolegij je zakazan ponovo sutra za 10 časova.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare