Politico: Zemlje koje se zalažu za segregaciju u BiH pozvane na Bidenov samit

Vijesti 09. dec 202112:23 0 komentara
Joe Biden
Joe Biden (REUTERS/Tom Brenner)

Bosna i Hercegovina nije pozvana na Samit za demokratiju koji organizuje predsjednik SAD Joe Biden ali su “zemlje poput Srbije i Hrvatske koje su se žestoko borile za segregaciju u Bosni dobrodošle,” pišu za Politico književnik Aleksandar Hemon, vanredna profesorica međunarodnih odnosa na Florida Univerzitetu Aida A. Hodžic, te profesor javnih i međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Otavi, Srđan Vučetić.

U tekstu za Politico autori navode da u ovom periodu mnogi strani izaslanici dolaze u Sarajevo zbog političke situacije u BiH.

“Sve je veći strah da bi dugotrajna politička kriza u Bosni – proizvod slabe institucionalne strukture stvorene Dejtonskim mirovnim sporazumom i kontinuiranog agresivnog nacionalizma od strane rukovodstva zemlje – mogla dovesti do njenog raspada ili novog rata,” pišu autori, te dodaju da zabrinuti izaslanici pokušavaju “urazumiti” političke predstavnike u BiH, “nudeći im mrkve i štapove da ostanu na istom nefunkcionalnom etnonacionalističkom putu, te da odgode svoje sitne svađe dok se sljedeći izborni ciklus ne održi u svjetskim metropolitama.”

“Nevolje se spremaju cijelom Balkanu”

Navode da i su i strani izaslanici svjesni da BiH nije jedini problem, te da se “nevolje spremaju na cijelom Balkanu.” Kao primjer navode tenzije u Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, između Kosova i Srbije, pa čak i u susjednim zemljama unutar EU – “Slovenija, Hrvatska, Rumunija, Bugarska i, naravno, Mađarska — sve više odustaju od pretvaranja da postaju pouzdani demokratski partneri koje Brisel i Washington kažu da žele u regiji.”

“Ali Balkan nije u korijenu trenutnih svjetskih problema. Etnocentrični, rasistički pozivi na nacionalizam tinjaju pod površinom demokratija svuda,” navode autori, te dodaju da zemlje koje se okupljaju na prvom samitu za demokratiju predsjednika SAD-a Joea Bidena nisu izuzetak.

“Tamo će učesnici iz 100 manje-više demokratija održati uglavnom predvidljive govore o “najgorem obliku vlasti, osim svih ostalih” i potrebi da demokratski saveznici slušaju jedni druge i budu ljubazni.”

BiH nije uključena

Bidenov samit se, navode oni, suočava sa kritikama sa svih strana, posebno po pitanju ko je pozvan.

“Bosna i Hercegovina nije uključena u ovaj samit. To je jedina država zapadnog Balkana koja nije na listi, dok su zemlje poput Srbije i Hrvatske koje su se žestoko borile za segregaciju u Bosni dobrodošle,” pušu autori.

“Možda će nam njihovi delegati, zajedno sa onima iz zemalja koje “nazaduju”, Poljske i Filipina, sada reći šta zapravo znači demokratija,” dodaju oni.

Suočen sa rastučim autoritarizmom u svijetu, Bidenov taktički pristup “izbjegavanja konfrontacije u svrhu lažnog jedinstva – nije samo moralno pogrešan, već i politički kontraproduktivan,” pišu autori.

SAD i Evropa imale šansu da spriječe i zaustave rat

Oni navode da su prije 30 godina, “SAD i Evropa imale šansu da spriječe, a potom i zaustave rat u Jugoslaviji i Bosni i Hercegovini,” ali da su umjesto toga odabrali da zaustave širenje ovog konflikta, “a cijena je bila genocid.”

“Ako je SAD i EU stalo do demokratije i sopstvene budućnosti, moraju shvatiti da se svijet priprema za veliki sukob — sukob čiji su dolazak ljudi na Balkanu, izvan fantazija o vječnoj demokratiji, naučili da prepoznaju mnogo prije zapadnjačkih diplomata koji su izvrsni u površnom obuzdavanju sukoba,” navode autori.

“Ako su SAD i EU, i svi oni koji su spremni da hvale demokratiju za odabranu publiku predsjednika Bidena i njegovih savjetnika, imalo ozbiljni, moraju agresivno podržati progresivne demokratske snage u Americi, Bosni i svuda – jer je ovaj dan skoro gotov, a sutra će već biti kasno,” zaključili su.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!