Politiolog iz Srbije: Komšić jedini ima viziju BiH kao države svih građana

Vijesti 25. sep 202213:107 komentara
Izvor: Filip Balunović (N1)

Sljedeće sedmice se u Bosni i Hercegovini održavaju izbori, a Filip Balunović sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, ocijenio je u Novom danu TV N1 da je bosanskohercegovačko društvo svojim ustavnim ustrojstvom, sistemski i unaprijed onemogućeno da napravi iole značajniji pomak.

„To je kao da vam neko obuče ludačku košulju i kaže vam da igrate stoni tenis – to je od Bosne napravio Dayton, i svi akteri igraju po pravilima igre koja su zacrtana tim Aneksom IV Dejtonskog mirovnog sporazuma“, slikovito je objasnio Balunović.

Pravila igre su takva da vi ukoliko probate da iskočite iz tog pravca koji je predodredio ustavni poredak, vi momentalno bivate marginalizovani, predočio je on ističući da izuzetak donekle postoji kada je riječ o izborima za Predsjedništvo BiH gdje se Željko Komšić, koji se etnički izjašnjava kao Hrvat, ali se politički zalaže za građansku BiH, kandidovao za novi mandat.

„Komšić je jedini koji imaju viziju BiH kao države svih njenih građana, i za mnoge je posljednji bastion koji može da se infiltrira u institucije, mimo pravila Aneksa IV – i to je samo simbolički“, rekao je Balunović i podsjetio je da poslije ovih izbora, Komšić više neće imati prava da se kandiduje.

Iz Zagreba istovremeno negoduju i traže promjene Izbornog zakona, uz tvrdnje da je Komšić „glasovima Bošnjaka“ nametnut kao član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda.

Balunović je mišljenja da je upravo to što, kako se izrazio, „predatorske kandže“ iz Beograda i Zagreba neće da se maknu, razlog zašto BiH tavori.

A, razlog zašto Zagreb danas zvuči agresivnije od Beograda po pitanju Bosne i Hercegovine, gost Novog dana vidi u tome što Srbija – kako Miloševićeva, tako i Vučićeva – misli da je u Bosni ostvarena pobjeda, jer su Srbi, etničkim čišćenjem ostalih naroda, na kraju dobili 49 posto posto teritorije BiH.

„Srpski interesi u BiH apsolutno su ispunjeni, de facto su razvalili tu državu i znaju da ih štiti Ustav“, rekao je Balunović uz ocijenu da Zagreb sad osjeća da tada „nešto nisu dobro odigrali“ i sad „pokušavaju da vade fleke“.

Dodao je i da se u Zagrebu dosta halabuke u vezi sa BiH napravilo od kada je predsjednik postao Zoran Milanović koji, kako je rekao, zvuči „kao da je izašao iz srpskog političkog prostora“ i obnavlja tipično HDZ-ovsku politiku iz devedesetih djelujući kao „veći Tuđman od Tuđmana“.

Kada je riječ o Republici Srspkoj – tamo imamo dominantu figuru koja se zove Milorad Dodik, podsjetio je Balunović ukazujući, međutim, da se opozicija u tom entitetu, po nacionalnom pitanju i odnosima prema ratnoj prošlosti i ratnim zločinima, ni po čemu ne razlikuje od Dodikovog SNSD-a.

„Vidimo, evo sad na ovim izborima, a slično je i u Srbiji, dolazi smjena generacija. Ta nova generacija je u najmanju ruku ista, a često još gora. One generacije koje su ratovale imaju makar sjećanje na suživot, pa mogu da uporede. Nove generacije to nemaju, one su odrasle samo na mržnji“, rekao je Balunović, naročito kritikujući gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića za kog je rekao da je materijalno situirani „nadobudni mladi čovjek“ koji se pozicionira kao „veći Srbin od Dodika“.

U BiH toliko dominiraju teme prošlosti, da se potpuno ignorišu važna pitanja kao što su inflacija, problemi sa energentima, visoka stopa nezaposlenosti i loše stanje infrastrukture, upozorio je sagovornik N1.

„Ja zapravo mislim da kod nijednog od naših društava nema bilo kakvog napretka bez socijalizma, a Bosne gotovo nikako ne može da bude bez socijalizma“, kazao je Balunović i dodao da je priča o „građanskoj BiH“ još jedan šarena laža kao i ona što dolazi sa desnice.

“Dodik želi da BiH bude u glibu, a on da bude vožd”

Komentarišući posjetu Milorada Dodika Moskvi i njegov susret sa Vladimirom Putinom, Balunović je ocijenio da član Predsjedništva BiH aktivno radi u tome da ta zemlja ostane u glibu, a da on unutar tih okvira bude neko kome će da glava bude iznad vode, i da on bude vožd.

Dodik je, dodao je Balunović, shvatio da njegova pozicija ne zavisi od Zapada, već od Moskve, i da „njegovi birači to onako mazohistički vole“.

Govoreći o sporazumu o saradnji koje je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije potpisalo sa Ministarstvom spoljnih poslova Rusije, gost Novog dana je rekao da SNS s predumišljajem vodi jednu shizofrenu politiku gdje u jednom satu kažete jedno, a u drugom uradite nešto potpuno drugo.

„Kao neki polulucidni lik iz filma koji hoće da sve zbuni… i to bi možda ovima dalo i kredita da znaju šta rade, ali ja sam uvjeren da oni apsolutno ne znaju šta rade“, upozorio je Balunović.

SNS, kako je rekao, možda i ima kapaciteta da zna šta taj potpis znači, ali prosto neće time da se bave, jer njih nije briga šta to znači za ovu zemlju, već šta to znači samo za njih.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar