Poljoprivrednici Semberije: Na neke parcele kombajni neće imati razlog da ulaze

Vijesti 15. aug 202213:21 > 14:35 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

Skladišta u Semberiji puna su pšenice, a njena otkupna cijena je za poljoprivrednike izuzetno niska jer pada ispod 64 feninga po kilogramu. Oni koji su je prodali u momentu žetve, kaže poljoprivrednik Boško Radić, dobro su prošli.

“U Bijeljini ima pšenice u privatnim skladištima, a cijena je ispod 64 feninga. Ne ide izvoz pšenice iz Republike Srpske, nama je svejedno ko će da je kupi. Ko je skuplje plati njemu ćemo dati. Ipak smatramo da ova pšenica mora opstati u RS da se preživi”, kaže za N1 predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača “Sela Semberije” Boško Radić.

Radić pojašnjava da je tona pšenice prošle godine u otkupu bila 370KM, a da je ove godine u momentu žetve to bilo 640KM. S druge strane podsjeća da je đubrivo poraslo sa 40 na 200KM.

“Jedan traktor dnevno troši i 300l goriva, to je danas 1000KM”, potcrtava Radić objašnjavajući da su na rastu cijene pšenice najmanje profitirali poljoprivrednici.

Poseban problem za poljoprivrednike u Semberiji je suša koja je uništila ili smanjila prinos na poljima soje, pšenice, kukuruza.

“Mislim da na nekim parcelama kombajni neće imati razloga da ulaze, na nekim parcelama prinosi će biti smanjeni na 50%”, rekao je sagovornik N1, dodajući da je u Posavini bilo više padavina, te da će situacija biti bolja.

Ovaj poljoprivrednik poručuje da se u BiH ne može proizvesti dovoljno hrane, te podsjeća da su poljoprivrednici apelovali da im se pomogne.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!