Poljoprivrednici u Hercegovini sve se više okreću uzgoju bijelog luka

Vijesti 24. apr 202221:36 0 komentara

Godinama je duhan bio jedna od najvažnijih poljoprivrednih kultura u Hercegovini, mnogima i glavni izvor finansiranja. No, u posljednje vrijeme, sve veći broj poljoprivrednika okreće se uzgoju bijelog luka, koja je kako kažu vrlo isplativa , produktivna i ljekovita biljka koja se smatra i biljnim antibiotikom.

Na deset hektara površine niču zasadi bijelog luka, koji se prema vrijednosnoj nomenklaturi nalaze među pet najkvalitetnijih u svijetu, zbog čega je izuzetno cijenjen i tražen na evropskom tržištu. A sa plantaže u Ljubinju, nastaju jedinstveni proizvodi koji se proizvode u prvoj i jedinoj fabrici za preradu bijelog luka.

“Mi se trudimo da bijeli luk pozicioniramo na međunarodno tržište kroz gotove proizvode, svježi bijeli luk, fermentisani i raznu lepezu proizvoda na bazi bijelog luka i da ovaj kraj pokušamo orijentiusati na veću proizvodnju bijelog luka , pa da budemo prepoznatljivi po tome kako u regionu tako i šire”, pojasnio je Stefan Šalvarica, direktor poslovne jedinice Food Planet “Farmavit”

Svoje poizvode plasiraju na regionalno tržište i na područje sjeverne i centralne Evrope. Većinu potrebnih sirovina obezbjeđuju iz vlastitog uzgoja. Kapaciteti prerade su oko 20 tona godišnje,a ostatak otkupljuju od kooperanata. Jedan od njih je Milan Slijepčević koji ima vlastite plantaže, a koji ujedno radi u proizvodnom pogonu.

“Sve što proizvedemo ide ovdje, imamo zagarantovan otkup, tako da je mnogo lakše saditi i raditi kad znate da imate sigurnu prodaju”, kazao je Milan Slijepčević, kooperant i zaposlenik “Farmavita”.

Radi ljekovitih svojstava sadi se i za vlastite potrebe, jer se smatra prirodnim medikamentom, a kako bi se ta svojstva sačuvala, proces uzgoja ide težim putem, pa se tako sve obavlja ručno od sadnje pa do vađenja. Za radnike u proizvodnji, najteži dio predstavlja njegovo ručno čišćenje.

“Saransak prođe kroz određene mašine, međutim kad dođe ovdje kod nas na stol, mi moramo da ga prekontrolišemo jer ne može nešto što ne valja , što nije kvalitetno da prođe u naš konačan proizvod”, navela je Zorica Kosjerin, radnica u proizvodnji.

Posao su uveliko olakšale mašine za fermentaciju, a projektom finansiranim sredstvima Evropske unije, unaprijedili su proizvodnju u produktivnosti, inovacijama i uslovima rada.

“Nabavili smo mašine za automatsko punjenje, etiketiranje i zatvaranje gotovih proizvoda od bijelog luka, , a u segmentu inovativnosti ostvarili smo novi stepen prerade bijelog luka u pitanju je fermentacija i ekstrakcija bijelog luka. Tehnologija dolazi iz Koreje, Japana, Kine gdje se ovaj proizvod razvio prije 20ak godina i mi smo pioniri u Evropi sa proizvodnjom fermentisanog bijelog luka”, naveo je Stefan Šalvarica, direktor poslovne jedinice Food Planet “Farmavit”.

Ljubinje je nekada bilo poznato po proizvodnji duhana, međutim, sadnja duhana se sve više smanjuje, primat preuzima upravo bijeli luk, a ovakav preokret diktira tržište.

Iako su se ranije uzdali u duhan, sada u ljubinjskom kraju nade polažu u bijeli luk, jer je interes za proizvodima iz pogona za proizvodnju i preradu bijelog luka svakim danom sve veći.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!