Pomjerena sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o BiH

Vijesti 02. nov 202108:31 > 08:35 1 komentar
Vijeće sigurnosti (Johannes EISELE / AFP)

Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a, koja je zakazana za danas i koja je trebala biti posvećena situaciji u Bosni i Hercegovini, pomjerena je.

Ovu informaciju podijelio je novinar Erol Avdović na Facebooku te naveo da će biti pomjerena za srijedu 3. novembra ili čak kasnije, ali ne dalje od 5. novembra kada ističe mandat snagama EUFOR-a.

“‘Rovovska borba’ se vodi u UN-u oko toga kako da se suprotstavi ruskoj koncepciji da se ‘spasi soldat Mirorad’. Scenario je izgledao veoma jednostavan: Ostaviti ovako (slab) EUFOR, poniziti OHR i nastaviti delegitimizirati ovog Visokog predstavnika i tako podržati Dodika u njegovoj misiji izazivanja produžene krize u Bosni i Hercegovini“, naveo je Avdović.

Rusi su naime u Vijeću sigurnosti UN-a zaprijetili čak i vetom protiv rezolucije o produženju mandata EUFOR-a (iako ovako mali broj vojnika odgovara u usporedbi sa mogućnošću robustnijih NATO snaga) – ako se Vijeću sigurnosti obrati Christian Schmidt. Ali, baš kao u dobrim Western filmovima na scenu je stupila (zapravo iza zatvorenih vrata) američka diplomatska konjica. Sada Amerikanci imaju svoje uvjete. Rekao bih, Amerikanci su sada postavili svoju crvenu liniju. Nastavlja se“, dodao je ovaj bh. novinar sa adresom u New Yorku.

Avdović je kazao i da se “sve sada poklopilo”, navodeći da je to “izravno američko suprotstavljanje Rusima oko Bosne, boravak predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića u Glasgowu, gdje bi moglo doći de susreta sa američkim predsjednikom Joeom Bidenom, doprinosi tom pomjeranju u pravom smjeru”.

Podsjetimo, danas je bila najavljena sjednica Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj se trebalo raspravljati o BiH.

Danas je trebala biti obavljena najprije rasprava o produženju mandata Misiji EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, dok se potom trebalo raspravljati o BiH i aktualnoj političkoj situaciji, na osnovu izvještaja visokog predstavnika Christiana Schmidta.

 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare