Pomozite Kostajnici!

Vijesti 19. jan 202119:23 > 19:24 0 komentara
N1

Tri sedmice nakon razornog zemljotresa u Petrinji, u Kostajnici, u Bosini i Hercegovini, šteta se još popisuje. U četvrtak bi u ovu malu, izuzetno potresom pogođenu opštnu na rijeci Uni, trebali stići statičari koji će procijeniti stepen oštećenja.

Za sada je šteta prijavljena na 1.700 objekata, od kojih je 600 u lošem stanju, desetine će morati biti srušene do temelja.
Kuća porodice Trivundža toliko je oštećena u zemljotresu da će morati biti srušena, do temelja.

Vidite vi i sami da tu više nema ni popravka, ni života. Šta da vam kažem. Ja sam izbjegla iz Hrvatske, 25 godina sam tuda hodala, plaćala kiriju. Nekako smo sakupili pare i odlučili da je kupimo. Evo potres nas je istjerao. Šta da ja vama kažem – katastrofa“, rekla nam je Radojka Trivundža iz Kostajnice.

Tri puta su dolazili i rekli da nema od toga ništa, da će da ruše“, naveo je Radovan Trivundža iz Kostajnice.

A rušenje je rješenje za mnoge oštećene objekte.

Gotovo svaki od oko 800 potresa sa epicentrom oko Petrinje, osjetiili su i sa BH strane rijeke Une.

Ima straha, brate. Ja sjedim i kada drma i kada ne drma, poda mnom se drma. Ne mogu reći… Samo da ostanem pametna“, kazala nam je Aiša Ikanović iz Kostajnice.

Za tri sedmice od potresa obišla ih je opštinska komisija.

Neki su zbog straha od dodatnog rušenja sami otpočeli sanaciju.

Ja mislim da neću biti zaboravljen, zaboravljen sam bio prošli put od poplave. Vidjećemo. Nije svejedno kada imate troje malene djece u kući, ja sam im djed… A ono kad to zadrma, trese, trese, svi nešto lete, ušli bi u tebe da mogu“, izjavio je Avdo Golić iz Kostajnice.

Crvena ili žuta traka, njima su ograđene kuće koje će biti srušene zbog posljedica razornog zemjotresa koji je pogodio Petrinju u Hrvatskoj, ali i Kostajnicu u BiH. Zastori koje vidite u prilogu svjedoče da je tu bio nečiji dom, danas je ruševina.

Koliko će objekata biti srušeno, procijeniće statičari, koji u četvrtak stižu u Kostajnicu.

Šta se radilo tri sedmice?

Radili smo na sanacijama oštećenja, na krovištima. Otklanjanju oštećenja opasnih po život građana. Mi imamo preko 600 objekata koje su građani prijavili da bi trebali da se dođu pogledati iz stanovišta bezbjednosti“, naveo je Nikola Janjetović, načelnik opštine Kostajnica.

Uprkos velikom broju apela za pomoć, stigao je tek jednocifren broj kontejnera. Vlada je opštini interventno uplatila 300.000 KM, ali konačne štete mnogo su veće. Apel svima “pomozite Kostajnici”.

Svih 1.700 objekata, komisija, pet timova Direkcije za obnovu i izgradnju će obići i izvršiti kategorizaciju“, izjavila je Srebrenka Golić, ministarica građevinarstva RS.

Tek nakon toga obnova bi mogla da počne, pod uslovom da novca bude dovoljno.

Zbog svega, dok god stručne komisije ne daju zeleno svjetlo za bezbjednost, u opštini neće početi nastava u drugom polugodištu.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!