Poništen zaključak o javnom glasanju za izbor gradonačelnika Mostara

Vijesti 10. feb 202114:52 > 15:03 1 komentar
N1

Gradsko vijeće Grada Mostara poništilo je zaključak kojim se predviđa da izbor graodnačelnika bude javan, te je odlučeno da prvi krug glasanja bude ponovljen. Vijećnici su na ovaj način ispoštovali ono što je tražio OHR i visoki predstavnik Valentin Inzko, a koji je kao tumač i kreator Statuta Grada Mostara istakao kako zaključak nije bio u skladu sa Statutom kojim se predviđa da se izbor gradonačelnika vrši tajnim putem. Za poništenje zaključka glasalo je 35 vijećnika.

Nakon skoro sat pauze predložen je i u usvojen prijedlog zaključka koji glasi: “Zaključak o javnom glasanju za izbor gradončelnika sa sjednice od 5.2.2021. stavlja se van snage. Pored postojećih kandidatura Baralije, Guzina i Kordića, omogućuje se dodatno kandidiranje. Formira se Odbor za izbor koji se sastoji od po jednog člana nominiranog iz svakog kluba u čijem radu učestvuje sekretar Marija Soldo”.

Arman Zalihić iz BH Bloka kazao je kako pismo visokog predstavnika nije molba veće obaveza koja se mora ispoštovati.

Na poništavanje zaključka pozvao je i predsjedavajući Ivan Zelenika, dok je Salven Bevanda kazao kako “ovo pismo nije odluka već upozorenje” te da bi “kada bi nastavili sa procedurom javnog glasanja imali poništene izbore”.

Nakon pauze za konsultacije utvrđeno je

Kandidati su Irma Baralija (BH blok), Zlatk Guzin (Koalicija za Mostar) i Mario Kordić (HDZ BiH), a naknadno je danas kandidovan i Arman Zalihić.

Prethodno je vođena rasprava o pismu visokog predstavnika Valentina Inzka gdje su pojedini vijećnici zatražili da im se psimo dostavi i na hrvatskom jeziku jer ne razumiju.

Također, Irma Baralija kazala je kako je ona uputila dopis OHR-u o povredi Statuta Grada Mostara.

“Ne vidim u čemu je problem. Od tada počinju pritisci na mene. Postoji konsenzus da stvari vratimo na početak. Molim sve da ne blokirate kandidature”, kazala je Baralija.

Nakon što su izabrani članovi odbora za imenovanje vijećnici su zatražili pauzu kako bi se konsultovali u vezi zbora graodnačelnika jer je “u igri” i četvrti kandidat.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare