Poništena ekološka dozvola za MHE Slapi na Kasindolskoj rijeci

Vijesti 17. sep 202114:52 0 komentara
Udruženje "Aarhus centar u BiH"

Okružni sud u Banjaluci uvažio je tužbu Udruženja "Resursni Aarhus centar u BiH" te donio presudu kojom se poništava obnovljena ekološka dozvola za MHE "Slapi" na Kasindolskoj rijeci, na teritoriji općina Trnovo, Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža. MHE "Slapi" treća je planirana MHE na Kasindolskoj rijeci, a druga čija je obnovljena ekološka dozvola poništena presudom Suda.

Napominjemo da je u toku maja ove godine neformalna grupa građana “STOP izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci” sprovela građansku inicijativu putem koje je prikupljeno 2.354 potpisa protiv izgradnje MHE “Smar” i “Slapi”, čime je jasno iskazan stav lokalne zajednice o ovim hidroenergetskim postrojenjima.

“Kada imate gradnju u području koje se treba zaštiti i gradnju koja nije predviđena prostorno-planskom dokumentacijom, a potezi lokalnih vlasti i Minsitarstva ukazuju da više djeluju u interesu hidroenergetskog sektora, a ne u opštem interesu, sud ostaje vaša zadnja nada. Izuzetno mi je drago da je sudinica Okružnog suda u Banja Luci donijela pozitivnu odluku u korist građana Istočnog Sarajeva, naročito u vrijeme kada se ti građani bore sa ostvarivanjem elementarnog prava, prava na vodu. Željeznicu su nam uništili ali im Kasindolku ne damo!“, istakla je Sunčica Kovačević, članica neformalne grupe građana “Stop izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci”.

“Druga pozitivna presuda kada je riječ o MHE”

U sklopu projekata “Eko BiH”, “Lawyers for rivers” i “Misli o prirodi!”, koji finansira Švedska, a implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Udruženje “Resursni Aarhus centar u BiH”, kao Eko HUB Sarajevo, preko godinu dana pruža besplatnu pravnu pomoć neformalnoj grupi građana “Stop izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci”.

“Ovo je druga pozitivna presuda koju smo zaprimili u predmetu tri MHE na Kasindolskoj rijeci. Sada imamo poništene obnovljene ekološke dozvole za MHE “Smar” i MHE “Slapi”, te se nadamo da će biti poništena i ekološka dozvola za MHE “Podivič” kao i građevinska dozvola za MHE “Samar.” Iako bi Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS trebalo u cijelosti primjenjivati Zakon o zaštiti životne sredine i Zakon o uređenju prostora i građanu, nažalost svjedoci smo da upravo oni najčešće krše odredbe tih zakona”, poručila je Emina Veljović, izvršna direktorica Aarhus centra u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!