Ponovo bez odluke Zajedničke komisije za koncesije o Buk Bijeloj

Vijesti 15. jun 202213:44 > 14:58 1 komentar
N1

Još jedna sjednica Zajedničke komisije za koncesije Bosne i Hercegovine prošla je bez odluke. Na dnevnom redu bilo je pitanje Hidroelektrane Buk Bijela koja je pred Zajedničkom komisijom po odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji je odlučivao po zahtjevu 24 zastupnika iz Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

“Nismo održali sjednicu na kojoj bismo mogli donijeti neku odluku, jer nije bilo kvoruma, s obzirom na to da jedan od članova komisije nije prisustvovao, zbog svog zdravstvenog stanja”, rekao je predsjedavajući komisije Milomir Amović ističući da je naredna sjednica zakazana za narednu srijedu.

“Izvršili smo analizu sve pristigle dokumentacije na ovom predmetu. Prošli tri sporne tačke, da identifikujemo šta je predmet spora, ko su strane i šta komisija može po ovom pitanju da donese”, rekao je Amović ističući kako komisija čak ni u krnjem sastavu nije uspjela doći do zaključka o predmetu spora.

“Spor može da postoji iz razloga zajedničke nadležnosti, podijeljenje nadležnosti ili predstavljanja međunarodnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine”, tvrdi Amović ističući da su članovi komisije zaključili, suprotno stavu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, da apelanti ne mogu biti strana u sporu, već isključivo Savjet ministara Bosne i Hercegovine ili entitetske vlade.

“Mi se ne možemo pretvoriti u tumačenje Ustava ili stavova, već utvrđivati da li postoje zakonske smetnje u poštovanju ugovora”, rekao je predsjedavajući komisije.

N1

“Najpametniji i najracionalniji potez da se izvrši usklađivanje uslova koncesije između Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srpske ili drugom odlukom dok se ne riješi pitanje statusa državne imovine i ostalih političkih pitanja” rekao je Amović.

Rad Zajedničke komisije za koncesije upitan je i sa stanovišta legitimiteta zbog isteklih mandata kako predsjedavajućeg tako i ostalih članova.

“Mi ne možemo sami sebi zanoviti mandat ili ukinuti, to radi Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine. Konkurs koji je bio prošle godine je poništen jer se na njega nije javio niko iz Brčko Distrika, a neophodna je zastupljenost članova iz oba entiteta i iz distrikta”, rekao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare