Ponovo će se govoriti o izbornoj reformi, a novca za CIK nema

Vijesti 13. maj 202221:17 2 komentara
N1

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) pojačala je svoje aktivnosti kako se bliži datum izbora. Novca za izbore još nema, ostalo je još nekoliko dana. Danas smo čuli da će iz Evrope ipak doći ekipa koja će opet pokušati "izroviti" izmjene Izbornog zakona BiH. Dok su jedni protiv održavanja izbora, njihovi partneri, iz nužde nisu.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH potvrdio je novinarima kako je na neformalnoj večeri sa Josepom Borrellom, visokim predstavnikom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku razgovarao i o izjavi koju bi trebali potpistati lideri političkih partija, a kojom se obavezuju na izbornu reformu nakon općih izbora. Da li će to biti tema sastanka kojeg za 22. maj danima najavljuje HDZ BiH, lider SNSD-a kaže:

“Koliko sam razumio, čuo sam da će doći visokopozicionirani ljudi Evropske unije i tražit će da potpišemo izjavu da ćemo nakon izbora raditi na izbornoj reformi. Da li oni to prejudiciraju pobjednike? Mi nećemo pristati na taj aranžman”, rekao je Dodik.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel boravit će u BiH 20. i 21. maja u sklopu regionalne posjete. No, nema potvrde da će razgovarati o izbornoj reformi. Iz HDZ-a BiH ranije je najavljeno kako bi se 22. maja trebao održati sastanak o izmjenama Izbornog zakona, pod visokim pokroviteljstvom evropskih zvaničnika. Ko je pozvan, ko dolazi, iz ove stranke ni danas konkretan odgovor, u SDA odgovaraju da zvanično nisu upoznati.

A dok se najavljuju novi sastanci, Vijeće ministara BiH i dalje bez odluke o budžetu, odnosno, finansiranju izbora. Rok do kojeg sredstva, oko 12 miliona KM trebaju biti osigurana je 19. maj. Podsjetimo da su predstavnici međunarodne zajednice u svom pismu dostavljenim bh. političarima još prije mjesec dana upozorili da će djelovati, ukoliko ne bude odluke.

Marina Pendeš i danas je potvrdila kako se unutar HDZ-a razmišlja o teritorijalnoj reorganizaciji BiH na tragu zaključaka HNS-a, ako ne bude dogovora o izbornoj reformi.

Za razliku od Dragana Čovića koji je i nakon razgovora sa američkim ambasadorom u BiH ponovio da nema uslova za zakonitu provedbu izbora, Milorad Dodik kaže da će se lično snažno zalagati da se izbori održe 2. oktobra, za kada ih je raspisao CIK, odnosno, da se provedu po zakonu koji je na snazi.

Iz Ambasade SAD-a su ipak objavili kako se Michael Murphy sa čelnikom HDZ-a sastao kako bi insistirao na “ustavnoj odgovornosti političkih lidera za provedbu pravodobnih i transparentnih izbora”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare