Ponovo se obaraju crni rekordi, četvrti val se pogoršava

Vijesti 14. jan 202218:34 > 19:23 0 komentara

U Bosni i Hercegovini nikada više zaraženih Covidom 19. Samo posljednji dan novih 3.162 osobe pozitivne su na koronavirus. Vraćeni smo na Njemačku crvenu listu visokorizičnih zemalja. Kažu stručnjaci, četvrti val se pogoršava i to vjerovatno pojavom omikron soja. Postepeno se uvode i oštrije mjere.

Od ukupno 6720 testova koliko je protekli dan urađeno, nešto manje od 50% pozitivno je na Covid. Građani su vidno zabrinuti. Ne jenjavaju gužve na punktovima za testiranje, kod porodičnih ljekara, prebukirane linije za covid ambulante. Mjere se, čini se, sve više poštuju.

Pobijediti hoćemo ukoliko se građani vakcinišu, i u međuvremenu pridržavaju epidemioloških mjera, poručuju stručnjaci. Zdravstveni sistem, nadaju se, mogla bi rasteretiti i dominacija omikron soja u BiH. No, iako stvara blaže simptome, za one nevakcinisane, upozoravaju, i dalje je opasan.

“U FBiH prema dokazanim podacima sekvencioniranja dominira i dalje delta varijanta. Kada budemo imali predominaciju omikron varijante, i to dokazano, onda ćemo moći eventualno skraćivati samu izolaciju, a do tada bi bilo zapravo opasno skratiti izolaciju za onu varijantu za koju je potrebno ipak duža izolacija”, kazao je Siniša Skočibušić, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Veliki porast broja zaraženih u Brčko distriktu

Pritisak na zdravstvo osjeti se i u Brčko Distriktu. Stotine osoba dnevno traži pregled kod porodičnog ljekara. Od početka godine 1.300 pozitivnih na ovom području. Ogroman porast u odnosu na decembar, tokom kojeg je za cijeli mjesec pozitivno bilo 728 osoba.

“Kada je riječ o sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti odnosno bolnici mi tu imamo nešto malo povoljniju sliku u odnosu na prethodni period kada smo imali negdje skoro 150 lica koja su pozitivna na Covid. Mi trenutno na bolničkom liječenju imamo 30 pacijenata koji su Covid pozitivni, od oga 6 lica se nalazi na repiratorima”, kazao je Sead Sadić, šef Odjela za zdravstvo Vlade Brčko distrikta.

Nove mjere u Kantonu Sarajevo, Tuzlanskom kantonu i Kantonu 10

Oko 1200 testova urađeno je samo u KS. Zbog gužvi dugo se čeka na rezultate PCR testova. U hladnom lancu trenutno oko 2.200 uzoraka osoba za koje se sumnja da su pozitivni na koronavirus. Riješena je nestašica antigenskih, nabavkom oko 8 hiljada novih. No, stručnjaci savjetuju, nemojte ići na testiranje odmah nakon pojave prvih simptoma.

“Ko ima blage kliničke slike ne treba da se testira ni antigenskim prije 4 ili 5 dana čak i sedmog, ko ima progresivniju kliničku sliku, progresivnije, jače simptome, naravno ljekar porodične medicine će odlučiti da li će ga testirati PCR-om i ako je prethodno bio negativan antigen”, kazao je Ademir Spahić, koordinator za vakcinaciju KS.

Pogoršana epidemiološka situacija primorala je brojne kantone da uvedu nove mjere.

Nove mjere u KS važe za skijališta na Bjelašnici i Igmanu. Oni koji žele pristupiti spomenutim skijalištima moraju imati VTP potvrdu. Prethodno su te mjere uveli pojedini ugostiteljski objekti u Sarajevu. U Tuzlanskom kantonu, oni građani koji žele ući u ugostiteljski objekt poslije 20 sati također moraju imati VTP potvrdu. A u Kantonu 10 kafićima je dozvoljen rad do 23, svadbenim salonima do 24 sata.

Ostali kantoni uvoditi će mjere u zavisnosti od epidemiološke situacije. U Brčko Distriktu nove mjere se razmatraju dok u Republici Srspkoj nema najava da će oštrije mjere biti uvedene.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!