Institut za rat: Kremlj je prvi put od početka rata priznao poraz

Vijesti 14. sep 202207:16 3 komentara
ISW

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u utorak je u večernjim satima rekao da su ukrajinske snage u rujnu od Rusa oslobodile otprilike 8000 kvadratnih kilometara teritorija. Prema svemu sudeći, radi se isključivo o teritoriju na sjeveroistoku zemlje oko grada Harkiva. Zelenski je rekao da su "stabilizacijske mjere" provedene na otprilike pola oslobođenog teritorija. Na ostatku se još uvijek provode.

Oglasio se i Institut za rat (ISW).

“Ruski dužnosnici i medijski propagandisti trenutno raspravljaju o razlozima ruskog poraza u Harkivskoj oblasti”, napisao je Institut za proučavanje rata u svom posljednjem ažuriranju.

Izvorno je rusko ministarstvo obrane ruski poraz u Harkivskoj oblasti objasnilo “gestom dobre volje” povlačenja ili odlukom da se kao prioritet stavi “oslobađanje” Donbasa nakon poraza oko Kijeva.

Međutim, ISW piše da je ovaj put ovaj lažni narativ naišao na značajne online kritike. ISW također piše da “izvori iz Kremlja sada rade na tome da Putina oslobode svake odgovornosti za poraz” i pokušavaju svaliti krivnju na “nedovoljno informirane vojne savjetnike unutar Putinova kruga”, prenosi Index.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare