Poplave kod Kiseljaka: Obustavljen saobraćaj zbog izlijevanja vode na kolovoz

Vijesti 03. dec 202109:40 > 09:41 0 komentara
Foto: Namik Mesak via grupa "Mahale Fojnice"

Rijeke Fojnica i Lepenica izlile se se ovoga jutra u nekoliko sela kod Kiseljaka, a najgore stanje je u mjestu Jehovac gdje je došlo do izlijevanja vode na kolovoz te je saobraćaj obustavljen, rečeno je za N1 iz Civilne zaštite Srednjobosanskog kantona.

Došlo je do izljevanja rijeka Fojnice i Lepenice, a na putu Kiseljak-Busovača u mjestu Jehovac došlo je do izlijevanja vode na kolovoz te je za putnička vozila promet obustavljen“, rekao nam je dežurni operativni iz Civilne zaštite SBK.

Vode takođe ima i na putu Kiseljak-Kreševo, ali vozila za sada normalno prolaze.

Ekipe Civilne zaštite SBK su na terenu.

Podsjetimo, meteorolog Nove BH Nedim Sladić je prije dva dana najavio intenzivnije padavine, a ovoga jutra je na Facebooku podijelio i fotografije rijeke Fojnica koja se izlila.

Od sutra ponovo intenzivnije padavine u Hercegovini i jugozapadnoj Bosni, u petak ponovo obilniji snijeg u centralnoj Bosni! Na snazi upozorenja hidrometeoroloških službi na lokalne bujice!”, istakao je Sladić u svojoj kolumni za N1.

“Sukobljavanje visinskih strujanja, kao i utjecaj orografije terena, doprinosit će intenzitetu padavina budući da će hladni zrak potiskivati topliji uz izraženije hlađenje, pa će obilnog snijega u početku nerijetko biti u višim planinskim predjelima, posbeno na planinskim prijevojima gdje se uz jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar očekuju i vijavice, kao i na području Sarajevsko-romanijske regije, naročito u njenim višim dijelovima. Snijeg će se spustiti i do sjevera i sjeveroistoka Hercegovine, a na njenom jugu zadržat će se kiša, a u većem dijelu Bosne formirat će se snježni pokrivač (Figura 4). Prema kraju dana, sa jačanjem grebena sa sjeverozapada, padavine će u Krajini prestati gdje će se postepeno smanjivati naoblaka, a prema večeri i u noći na subotu slabljenje padavina slijedi i širom zemlje. Do jutra će se u većini predjela i razvedriti, a jutarnje temperature na najvišim planinama će pasti i ispod -10 °C, a u nizinama i ispod -5. Više oblaka ujutro će biti u centralnim, istočnim i jugoistočnim područjima Bosne zbog zadržavanja vlažnijeg zraka, a u drugom dijelu dana bit će sunčanije, što očekuje veći dio zemlje u subotu – mirnije i povoljnije vrijeme za raščišćavanje snijega sa kolovoza”, naveo je između ostalog.

 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!