Popuštanja mjera u KS nema, liječenje postcovida do tri mjeseca u ustanovama

Vijesti 08. feb 202113:30 0 komentara
N1

Sa današnje pres-konferencije Kriznog štaba Kantona Sarajevo na kojoj su se javnosti obratili njegovi članovi doktori Aida Pitić i Ednan Drljević poručeno je da popuštanja mjera nema.

Još nema prostora za popuštanje epidemioloških mjera jer dosadašnji brojevi nam govore da smo dobri radili, poštovali smo preporučene mjere, ali opuštanja za budućnost nema“, istakla je dr. Pitić.

Nikakve nove mjere nisu donesene – to su mjere koje su vrijedile i prije, pokazale su se efikasnim i nadamo se da će tako ostati i dalje. To je ono što planiramo: zadržati mjere i provode se sve aktivnosti na nivou Kriznog štaba u planiranju vakcinacije protiv Covid-19. Dakle, spremnost timova zdravstvenih ustanova je tu, samo čekamo kad ćemo dobiti vakcinu da bismo krenuli i u aktivnu imunološku zaštitu stanovnika KS“, dodala je.

Dr. Drljević je naveo kako su napravljeni protokoli i na nivou ambulanti i bolnica za liječenje Covid bolesnika te da su sada usaglašeni.

U četvrtak bi već trebalo da izađe preporuka za sve zdravstvene radnike u Kantonu Sarajevo u vezi sa tim. Na taj način smo ujednačili liječenje i to je najbolji put pacijenta. Tačno se zna kad je ko za hospitalizaciju, gdje i kako. Mislim da će ovi protokoli biti na dobro naših pacijenata da ne bi lutali kao što je bilo ranije slučajeva“, naglasio je Drljević.

Rekao je i da je osnovana i postcovid ambulanta u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u kojoj će biti zbrinuti svi pacijenti koji su ranije bili liječeni u toj zdravstvenoj ustanovi. To će liječenje biti nastavljeno najmanje tri mjeseca kako u Općoj bolnici, tako i domovima zdravlja te će na taj način biti omogućeno da komplikacija vezanih za postcovid bude manje, kako je rekao dr. Drljević.

Ogroman je broj komplikacija, i to dosta utiče na smrtnost pa se nadamo da ćemo smanjiti smrtnost usljed postcovid bolesti“, naglasio je.

Dodao je i da postcovid period traje šest mjeseci, a da će Opća bolnica unutar tri mjeseca preuzeli brigu o pacijentima i omogućiti im sve kontrole koji su potrebni u tom periodu.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!