Porast broja oboljelih značajno otežao organizaciju rada u ustanovama i firmama

Vijesti 24. jan 202219:58 0 komentara

U posljednja 24 časa u Bosni i Hercegovini je potvrđeno 1.010 pozitivnih testova na kovid, a od posljedica infekcije preminulo je 35 osoba. Porast broja zaraženih otežalo je organizaciju rada u mnogim zdravstvenim ustanovama, ali i preduzećima, gdje se veliki broj zaposlenih nalazi u izolaciji. Krizni štab FBiH sutra bi trebalo da donese odluku i o novim mjerama.

Najveći broj zaraženih je u kantonima koji testiraju najviše uzoraka, odnosno, u Kantonu Sarajevo, HNK, ali i Zapadnohercegovačkom kantonu, kažu nadležni iz FBiH, pojašnjavajući da na prostoru cijelog entiteta raste broj inficiranih, ali da je smanjen broj pacijenata na repiratoru.

“Mi sutra imamo sjednicu Kriznog štaba gdje ćemo zasjedati. Razmatraćemo mogućnost smanjivanja izolacije. Vdjećemo koliko tu još možemo učiniti. Preporuke su i da se testira antigenskim testovima kako bi ljudi što manje čekali”, kazao je Goran Čerkez, pomoćnik Federalnog ministra zdravstva.

Krizni štab Kantona Sarajevo donio je nove naredbe, a neke je i korigovao. Između ostalog, umjesto obaveze, preporučuje se vakcinacija trećom ‘buster’ dozom protiv Covida starijih osoba i njegovatelja u socijalnim ustanovama, populacije starije od 60 godina i osoba sa udruženim komorbiditetima. Novost je i da se uvode VTP pravila u svim hotelima, hostelima i ostalim smještajnim kapacitetima na području Kantona.

Na udaru kovida su i zdravstveni radnici širom države, a u KS 110 ih je u izolaciji. Zbog toga se, nerijetko, stvaraju i gužve za testiranje pred kovid punktovima, ali i drive-in punktovima.

“Otvorili smo maksimalan mogući broj linija, ali nije stvar toliko u tehničkim stvarima, ni o call centrima, koliko je bio problem u kadru koji nam je nedostajao”, kazao je Abel Baltić, generalni direktor JU DZ KS.

Zbog nedostatka kadra, kažu nadležni, proteklog vikenda nije bilo organizovane vakcinacije u Kantonu Sarajevo.

“Mi smo prošli vikend odlučili da malo odmorimo ekipe koje su mimo terenske vakcinacije po tržnim centrima, svaodnevno u svojim organizacionim jedinicama”, kazao je Ademir Spahić, koordinator vakcinacije u KS.

Usložnjava se epidemiološka situacija i u RS, a više od 250 medicinara zaposlenih u UKC-a trenutno je na bolovanju.

“Trudimo se da održimo i pružimo maksimalnu uslugu, a građane molimo i apelujemo na razumijevanje jer moraju duže čekati na preglede, da budu strpljivi kada dođu”, kazala je Slavica Zeljković, UKC RS.

Porast broja oboljelih značajno je otežao organizaciju rada u ustanovama i firmama. Tako ni Matična služba Opštine Novo Sarajevo neće raditi do daljnjeg jer su svi zaposleni zaraženi virusom korona, saopšteno je iz ove ustanove.

“S obzirom da u Matičnom uredu rade namještenici koji imaju posebna ovlaštenja za pristup ličnim podacima građana, nije moguće da ih neko drugi od službenika opštine mijenja tokom njihovog odsustva”.

“Prema onome što mi znamotaj broj nikad nije biom veći u protekle dvije godine, koliko se borimo s ovom pošasti. Srećom, nisu teži oblici, ali radi radnici koriste bolovanje od dvije do tri sedmice, što predstavlja veliki trošak”, kazao je Mladen Padurević, Udruženje poslodavaca FBiH.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije nastava u Trebinju, Ljubinju, Sokocu i Višegradu izvodiće se na daljinu.

“Trenutno, prema nepotpunim informacijama, imamo 11 zaraženih nastavnika i 42 učenika, tako da ćemo podržati odluku štaba i narednu sedmicu preći na onlajn nastavu”, kazao je Momir Radojičić, direktor OŠ Vuk Karadžić u Višegradu.

Novi rizik i u FBiH predstavlja povratak djece u škole, ali nadležni očekuju da će od februara aktuelni talas virusa korona početi da jenjava. Do tada, apeluju na građane, da se vakcinišu i pridržavaju trenutnih epidemioloških mjera.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!