Porast broja zaraženih u BiH blag, ali nije zanemarljiv

Vijesti 14. jul 202119:03 1 komentar

Zbog blagog porasta broja zaraženih kovidom 19 i pojave novih sojeva virusa korona u BiH, Krizni štab Federalnog Ministarstva zdravstva predložio je produženje epidemioloških mjera za narednih 14 dana. Sutra će ga razmatrati i Federalna Vlada. Dok pojedine države ograničavaju društvene aktivnosti stanovništva bez potvrde o vakcinaciji, u BiH još nema masovne imunizacije.

Porast broja zaraženih jeste blag, ali nije zanemarljiv. Rizik predstavlja i povećan broj ulazaka turista u zemlju tokom ljeta, ali i činjenica da za prelazak granice državljanima naše zemlje i susjednih država nije potreban negativan test.

Potvrda o vakcinaciji

“Sedmična incidenca je, možemo reći niska. Ona iznosi 4.3 oboljela na 100 hiljada stanovnika. Međutim, u blagom je porastu u odnosu na prethodnih sedam dana. Stoga, Krizni štab je pozvao stanovništvo da se pridržava mjera, a nadležne kantonalne institucije da provode kontrolu poštovanja mjera”, rekla je Amina Šahinpašić Dujković iz Federalnog ministarstvo zdravstva.

Pojedine države uvode novu praksu. Nadležni će građanima bez potvrde o vakcinaciji, negativnog PCR testa, ili preležane infekcije, ograničiti pristup društvenim aktivnostima.

I dok su u BiH aktivni novi sojevi, masovne imunizacije još nema. Ipak, nadležni entuzijastično najavljuju da će uz posljednji priliv doniranih doza u, kako kažu, velikim količinama, proces vakcinacije biti ubrzan.

U BiH je dan ranije iz Grčke stiglo 120.000 doza vakcine Astra Zeneka. Do kraja sedmice, u Republiku Srpsku trebalo bi da stigne druga doza ruske vakcine Sputnjik, dok se naredne sedmice očekuje 200.000 doza Sinofarma. 20 hiljada doza Sinofarma, direktnom nabavkom, stiglo je danas i u Brčko Distrikt. Komentarišući moguće uvođenje obavezne vakcinacije za zdravstvene radnike u nekim zemljama Evrope, entitetski ministar Alen Šeranić još jednom je ponovio da je vakcinacija u Republici Srpskoj dobrovoljna.

“Imao sam priliku da vidim na koji način Francsuka planira to da uradi, a za njom vjerovatno i druge zemlje u EU, ali ono što moramo da znamo je da je vakcina najbolje preventivno dejstvo”, rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

Ko će biti odgovoran?

Ako uskoro ne započnemo masovnu imunizaciju četvrti talas dočekaćemo među prvima u svijetu i mnogo ranije nego što mislimo, tvrde stručnjaci.

“Ako se to ne uradi, mislim da će se dramatično pogoršati situacija. Vakcinacija je velika garancija. Na kraju, to je potvrđeno kroz stoljeće”, mišljenje je imunologa Jasenka Karamehića.

Infektolog dr. Ednan Drljević naveo je da ako se jako brzo širi neki soj, onda imunizaciju treba obaviti u što kraćem periodu, što kod nas neće biti slučaj.

“Moramo podići nivo procijepljenosti na viši nivo. On se mora podići na preko 85%, što je jako puno”, dodao je Drljević.

Budući da u brojnim evropskim zemljama vakcinacija postaje uslov za neke od osnovnih društvenih aktivnosti, ostaje da vidimo da li će domaće vlasti ovu praksu prepisati. I ako prepišu, hoće li nam onemogućiti posjete restoranima, tržnim centrima i koncertima, ako nemamo potvrdu o vakcinaciji. Ko će biti odgovoran za to?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare