Porast razvoda u RS: Neslavni rekorder Banjaluka sa njih 292 u protekloj godini

Vijesti 16. aug 202218:34 > 17. aug 2022 08:17 0 komentara

Natalitet se smanjuje, a raste broj razvedenih brakova. Posmatrano unazad 10 godina, broj rastava u odnosu na broj sklopljenih brakova u RS je u porastu, a neslavni rekorder u ovoj statistici je grad na Vrbasu.

Statistički podaci podložni su promjenama prije njihovog konačnog, godišnjeg objavljivanja, no jedan od mogućih razloga koji ide na ruku ovom podatku je skup proces same rastave. Jer, pandemija je umnogome promijenila način života i veliki broj supružnika ostavila bez stabilnih novčanih primanja, što ih je natjeralo da sačekaju bolje vrijeme kako bi tačku na bračnu zajednicu stavili zakonski.

“Ne mora nužno da znači da je to zbog troškova, ali može da znači i da je u toj zatvorenoj situaciji došlo do neke komunikacije koja je ipak napravila nekakav harmonični spoj između dvije osobe gdje se zajednički, u nedaći, nađu jedno drugom pri ruci i da pokušaju da razriješe te probleme”, stava je sociolog Srđan Vukadinović.

Desetogodišnja analiza, s druge strane, pokazuje da je broj okončanih brakova u odnosu na broj sklopljenih u porastu. U prvoj polovini ove godine zasnovano je, otprilike, osam bračnih zajednica manje u odnosu na isti period prošle godine.

“Vi da biste se razveli morate proći instituciju mirenja u Centrima za socijalni rad, morate proći sudski proces. Sve to ne ide onom dinamikom odranije, prije kovida. Odnosno, epidemiološke mjere su diktirale dinamiku rada tih institucija, samim tim, diktirale su i vrijeme procesa razvoda braka”, pojasnila je psiholog Sanja Lovrić-Radetić.

Osim socijalnih problema koji su, uglavnom, najčešći krivci, zbog kojih se parovi odluče na ovaj korak, prednjače i nerazriješene simbiotske veze sa prethodnim primarnim porodicama, ali i nasilje u porodici i alkoholizam, koji su svoj vrhunac dostigli, upravo, tokom pandemije.

“Kao ustanova koja svakodnevno radi sa nasilnicima, imamo interventni tim, mobilni tim koji radi 24 sata, tako da je jako veliki broj nasilja u porodici”, naglasila nam je Tanja Đakušić iz Centra za socijalni rad u Banjaluci.

Neslavni rekorder po broju rastavljenih brakova je grad Banja Luka koji je u prošloj godini, u odnosu na prethodnih pet zabilježio najveći porast i to čak 292 razvoda braka.

Prosječno trajanje braka bilo je malo više od 12 godina.

“Zabrinjavajući je povećan broj razvoda mladih bračnih parova koji ulaze u brak nespremni, bez jasno postavljenih zajedničkih ciljeva, koji su temelj svake bračne zajednice”, dodala je Đakušić.

Podaci državne Agencije za statistiku pokazuju da je u prva tri mjeseca ove godine u Bosni i Hercegovini razvedeno oko 450 brakova, što je za 6% više u odnosu na isti period prošle godine. Poređenja radi, početkom pandemije, 2020. godine, smanjen je broj rastava i to za 15,68% u odnosu na godinu ranije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!