Poraz Izetbegovića – nezadovoljstvo ili loša procjena da je pobjeda neupitna?

Vijesti 03. okt 202219:26 2 komentara

Dugo će se analizirati rezultati Općih izbora. Posebnu pažnju izaziva poraz lidera SDA Bakira Izetbegovića za člana predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda. Najavljivao pobjedu, a na kraju ubjedljivo izgubio.

Prognozirala se tijesna izborna utrka između Bećirovića i Izetbegovića. U konačnici nije bila to. Analitičari objašnjavaju da su odlučile kalkulacije biračkog tijela: odnosno da mnogi nisu glasali za Bećirovića, nego protiv Izetbegovića.

“Takve kalkulacije su u Srbiji koštale Borisa Tadića izbora jer su glasači mislili da Nikolić ni u kojem slučaju ne može pobijediti i to se u praksi desilo, možda je taj scenario bio prisutan i u BiH”, kazao je komunikolog Mirza Mehmedović.

“Ovo je vrlo važno za BiH. Ne jer je Bećirović mnogo bolji kandidat ili što se od njega može očekivati nego zbog politike mržnje, podizanja nacionalnih tenzija… jako primitivne kampanje u kojoj se zveckalo oružjem, spominjane su i masovne grobnice”, kaže analitičarka Ivana Marić.

Analize pokazuju da i dio biračkog tijela SDA nije glasao za Izetbegovića. Špekuliše se da je dio tih glasova otišao Željku Komšiću.

“To je i poruka Bakiru Izetbegoviću da ga ne žele više vidjeti na poziciji lidera ove političke partije. Vidimo da je SDA ostvarila i bolji rezultat nego na prošlim izborima u BiH”, dodaje Mehmedović.

Da li se radi o takvoj vrsti nezadovoljstva ili pak o lošoj procjeni da je Izetbegovića pobjeda neupitna, te da je svrsishodnije podržati Komšića pokazat će naredni politički procesi. Bakir Izetbegović smatra da je podrška unutar stranke konstantna.

“Oni koji me žele, žele me i dalje. SDA će popraviti rezultat, daleko je najjača. Da li će to dovesti do previranja unutar same stranke, da li će željeti nekoga drugog, to ćemo vidjeti”, kazao je Izetbegović.

Kao mogući razlog Izetbegović je naveo i veliku brojnost okupljenih stranaka koje podržavaju Bećirovića, dodavši da u tome učestvuju i pojedine strane ambasade.

“Ovdje nije bila diskutabilna SDA, nego Izetbegović koji svojim postupcima trpi, kako bi Hegel rekao, potkauzulitetom vlastite sudbine”, kazao je Tomislav Tadić, docent na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Za takvu sudbinu postoji još jedan mogući razlog. Pri proslavi izborne pobjede naveo ga je Željko Komšić: ovo je osveta HDZ-a Izetbegoviću, poručio je. U svemu tome profitirao je kako Komšić tako i Denis Bećirović: prvi član predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda iz nenacionalne stranke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare