Porodica, prijatelji i građani odali počast Aliji Izetbegoviću na mezarju Kovači

Vijesti 19. okt 202112:45 0 komentara
F.Z./N1

Brojni građani, članovi porodice, prijatelji, predstavnici političkih delegacija i zvaničnici okupili su se danas na mezarju Kovači u Sarajevu povodom 18. godišnjice smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine.

Prisutni su položili cvijeće na mezar Alije Izetbegovića te učenjem Fatihe i minutom šutnje odali mu počast.

Na mezarju Kovači su, između ostalih, bili članovi porodice Izetbegović, članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, članovi rukovodstva SDA i ostali mnogobrojni građani.

Izetbegović je preminuo 19. oktobra 2003. godine i njegovoj dženazi prisustvovalo je oko 150.000 iz cijele BiH i inostranstva, a telegrami saučešća su pristigli iz oko 100 zemalja.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Rođen je 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu. Pripada uglednoj begovskoj porodici koja je živjela u Beogradu, a koja se još 1868. godine preselila u Bosanski Šamac. Već u drugoj godini Izetbegovićevog života, njegov otac Mustafa, koji se bavio trgovinom i bankarstvom, odlučio se na selidbu u Sarajevo. U Sarajevu je završio osnovnu školu, gimnaziju i Pravni fakultet.

Odluku o povlačenju iz Predsjedništva BiH saopćio je 6. juna 2000. godine. Najavio je da će se povući po isteku funkcije predsjedavajućeg Predsjedništva BiH 12. oktobra iste godine. Također, odbio se kandidirati na Trećem kongresu SDA 2001. godine, te je proglašen počasnim predsjednikom SDA.

Izetbegović je autor većeg broja publicističkih radova i studija, te knjiga “Islam između istoka i zapada”, “Problemi islamskog preporoda” i “Islamska deklaracija”.

Ove knjige prevedene su na nekoliko jezika i objavljene u više zemalja. Godine 1999. objavio je knjigu “Moj bijeg u slobodu”, a 2000. godine knjigu “Sjećanja” (autobiografski zapis). Godinu nakon njegove smrti, 2004., objavljena su sabrana djela Alije Izetbegovića u 10 tomova.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!