Porodice donirale MC Srebrenica predmete žrtava: Čuvamo ih za buduće generacije

Vijesti 08. dec 202116:35 > 18:30 0 komentara
Porodice donirale predmete žrtava

Danas su preživjeli, porodice i srodnici žrtava genocida u i oko Srebrenice na čuvanje Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari dali predmete koji su pripadali žrvama genocida, kako se bi se sačuvale činjenice i dokazi o stradanjima nevinih civila.

Porodice žrtava i preživjeli genocida su donosili odjeću i obuću koja je pripadala žrtvama genocida ili preživjelim svjedocima, lične predmete žrtava genocida kao što su satovi, lična dokumenta i drugi predmeti uključujući i one pronađene uz žrtve u masovnim grobnicama.

Među predmetima žrtava genocida našli su se i dokumenti, dnevnici, bilješke, pisma, novinski članci i fotografije, audio i video snimci koji govore o životu stanovništva tog dijela Bosne i Hercegovine, od početka rata, a posebno u periodu dok je Srebrenica bila tzv. zaštićena zona Ujedinjenih naroda (UN) i u julu 1995. godine.

N1
N1
N1
N1
N1

Iz Memorijalnog centra poručuju da će se pobrinuti za njihovo očuvanje i zaštitu, tako da ne propadnu.

“Sačuvat ćemo ih za generacije koje dolaze, koje još nisu ni rođene”, poručili su.

Ovi predmeti služe kao sjećanje na ubijene civile, ali i kao opomena da su upravo ovo posljedice ideologija iz 90-tih koje su ovladale regionom Zapadnog Balkana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!