Porodice nestalih u Kalinoviku: Nudićemo novac za informacije

Vijesti 26. jun 202213:07 > 16:08 0 komentara
N1

Nudiće novac, plaćati informatore, a sve kako bi saznali gdje su tijela 43 nastradala iz Kalinovika poručili su okupljeni na tridesetoj godišnjici stradanja Bošnjaka u ovom malom mjestu.

“Ovdje su bili zatvoreni moj otac Zaim i brat Almir, brata su odveli policajci Predrag Cerovina i Saša Terzić. Ovdje u ovoj školi sam ga poslednji put vidio, imao sam 14/15 godina. Niko nije bio svjestan šta se dešava. Nije ništa rekao, samo su bile suze” priča Elvir Ćusto ispred osnovne škole u Kalinoviku.

Čusto kaže želja mu je da sahrani brata, kao što je sahranio oca, ali i da odgovorni odgovaraju. Kažu naredbodavci zločina su u Srbiji, a pojedini tužioci Tužilaštva BiH ne žele da sarađuju sa žrtvama. Zaključuju da je korupcija u Tužilaštvu BiH, dodajući da osam godina čekaju podizanje optužnice.

“Želja mi je da pronađem kosti svoga brata da ga moju ukopati kako vjera nalaže, da mu mogu otići na mezar i proučiti mu Fatihu.”

U ovom trenutku poručuju na području Kalinovika se traga za 43 Bošnjaka. Pomaka u potrazi za nestalim dodaju nema.

“Pokušaćemo plaćanjem informatora doći do podataka. Jer to je izgledao ostao jedini način da dođemo do informacija. Teško je saznati, jer većina, kao i moj babo, prebačeni su u sekundarne grobnice”, rekao je Samir Vranović predsjednik udruženja Kalinovik-istina ‘92.

Na obilježavanju u Kalinoviku danas je prisustvovao veliki broj članoca porodica stradalih. Obišli su više lokacija stradanja, prevoj Rogoj, osnovnu školu, Barutni magacin. Kažu tokom ljetnih dana u Kalinoviku boravi i do 300 Bošnjaka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!