“Porodice odlaze sa ovoga svijeta, a bez da su ukopali posmrtne ostatke”

Vijesti 20. jul 202118:50 0 komentara

U Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu ukopano je 12 žrtava stradalih u Prijedoru 1992. godine. Punih 29 godina trebalo je obiteljima da pronađu posmtrne ostatke svojih najmilijih. Fikret Marošlić imao je samo 21 godinu u trenutku ubojstva na Korićanskim stijenama, i najmlađa je ukopana ove godine. Njegov otac, Himzo, ujedno je najstariji danas ukopani Prijedorčanin.

Ismeta Bešić posljednji put ispraća brata, i nije jedini koji je ukopan.

“Ovo je treći brat kojeg ispraćam danas. I sina jedinca sam ispratila prije dvije godine. A ovo mi je brat koji se posljednji ukopava, prošle godine jedan brat. Ima tri, četiri godine kako mi je ukopan još jedan brat, ali je samo jedna kost ukopana. A sad su nam javili da su pronašli još kostiju, i da će oni to naknadno ubaciti”, kazala je Ismeta.

I Ahmet Mujkanović nakon 29 godina odlučio je ukopati posmrtne ostatke svoga brata.

“Njegova jedna kost samo. Ja je gledao u Šejkovači. Jedna koščica mu nađena, I riješili smo da ga ukopamo. Nemamo šta čekati dalje”, kazao je Ahmet.

Zijad Bačić, koji je prežio streljanje u selu Zecovi, još traga za nekoliko desetaka članova familije.

“29 članova uže i šire i porodice, 25 jula kada sam ja preživio streljanje, meni su ubijeni majka, dva brata i sestra. Nismo ih nikad pronašli. Pokušavamo i dan danas, i preko Tužilaštva i preko tih naših institucija”, kazao je

Za najmanje 500 prijedorskih Bošnjaka još se traga

“Nažalost, i 29 godina nakon zločina masovne grobnice se još uvijek skrivaju. Zločinci šute, a sve je manje vremena. Porodice odlaze sa ovoga svijeta, a bez da su ukopali posmrtne ostatke”, kazala je Emza Fazlić, Institut za traženje nestalih osoba BiH.

20. juli, nije proglašen danom žalosti u Prijedoru, niti u Federaciji BiH, ali je takvu odluku donijela Vlada USK. Mirsad Duratović, prijedorski logoraš, ipak, kaže da ima napretka u suradnji sa lokalnim vlastima.

“Dobili smo saglasnost za izgradnju MC u bišem logoru Trnopolje. Ova inivcijativa za spomenik ubijenoj djeci Prijedora je još jedan korak do realizacije. Ima pomaka, ali opet visoka politka Banjaluke i Sarajeva ovdje pravi više problema”, kazao je Mirsad.

Bez političara nije moglo proići ni danas. Šefik Džaferović, Bakir Izetbegović, Fadil Novalić, došli su u Kozarac odati počast žrtvama.

“Ubiti preko 3.170 ljudi od čega 102 djece, 250 žena, jasno ukazuje na postojanje namjere da se elimira jedna ukupna zajednica, ili sve nesrpske zajednice. To je genocidna namjera”, kazao je Džaferović.

“Zločine je počinila srpska strana. Ne kažem srpski narod, nego srpska strana. Uvijek su to pojedinci, ali ti pojedinci na srpskoj stranci su bili kompletni establišment politički, vjerski, intelektualni. Hiljade njih spremnih da počine ztaj zločin nad komšiojama. I mi toga moramo biti svjesni”, poručio je Izetbegović.

Dženazu za 12 prijedorskih žrtava predvodio je poglavar Islamske zajednice reisul-ulema Husein ef. Kavazović.

Za zločine u Prijedoru pred domaćim i međunarodnim pravosuđem osuđeno je 30 osoba, na ukupno 220 godina zatvora. Međutim, Bošnjaci Prijedora kažu da pravda još nije zadovoljena, jer mnogi od njih I dalje tragaju za svojim najmlijima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!