Porodice sa djecom izmještene iz napuštenih objekata u migrantske centre u USK

Vijesti 19. apr. 202109:21
Podijeli:
Izvor: Anadolija / Ilustracija

Inspektori Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine su u okviru provođenja pojačanih aktivnosti na kontroli kretanja i boravka stranaca u Unsko-sanskom kantonu (USK) izmjestili devet migrantskih porodica sa djecom iz napuštenih objekata u prihvatne centre "Sedra" i "Borići".

“Utvrđeno je da na lokalitetu Bosanska Bojna, u neposrednoj blizini granice sa Republikom Hrvatskom, u napuštenim objektima koji ne ispunjavaju ni minimum životnih uslova boravi devet porodica, odnosno ukupno 43 osobe, uz 19 djece. Služba je odmah inicirala i koordinirala niz aktivnosti na njihovom izmještanju sa navedenog lokaliteta, te zbrinjavanju u privremene prihvatne centre “Sedra” u Cazinu i “Borići” u Bihaću koji su i predviđeni za smještaj porodica i ranjivih kategorija migranata”, izjavio je zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH Mirsad Buzar.

Sve aktivnosti na izmještanju ovih osoba provedene su u saradnji sa Graničnom policijom BiH i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), dok su porodice odmah prošle medicinsku trijažu i smještene su u izolacijske dijelove ovih centara u skladu sa epidemiološkim mjerama za sprječavanje širenja koronavirusa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar