Porodice žrtava genocida povrijeđeni potezom Crne Gore

Vijesti 06. feb 202121:27 0 komentara

Inicijativa da jedna od ulica u Beranama bude nazvana po presuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću izazvala je burne reakcije. Zaokretom nove vlasti udesno, ka prošlosti čini se niko nije mnogo iznenađen. Porodice žrtava genocida, preživjeli su povrijeđeni potezom Crne Gore ali i pasivnošću međunarodne zajednice.

Ideja da se u Beranama nađe i ulica nazvana po Ratku Mladiću potekla je od srpskog monarhističkog pokreta. Takvo priznanje čovjeku prvostepeno osuđenom na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovječnosti civilizacijski je poraz, smatraju žrtve.

”To je pokušaj Crne Gore svakako u saradnji sa Srbijom da čine stvari koje imaju za cilj prije svega negiranje genocida u Srebrenici a onda i pranja ili glorifikacije onih koji su i zvanično presuđeni ratni zločinci. Tako da, to je jedan civilizacijski poraz Crne Gore ali brine me da u takvoj vlasti sjede ljudi koje sebe nazivaju Bošnjacima ili nekim nacionalnim manjinama koje navodno kroz svoje političke platforme prihvataju ili priznaju genocid u Srebrenici a onda i dalje nastavljaju sarađivati sa takvim vlastima”, kazao je Ćamil Duraković iz Inicijative ”Moja adresa Srebrenica”

Ovo je rezultat kontinuirane politike koja vlada u dvije države i jednom entitetu u regionu, smatra književnik i publicista Andrej Nikolaidis. Dodaje da ni trenutak u kome se ovo dešava nije slučajan.

”Da li se neko zaista može čuditi što je vlast u kojoj je jedan od ključnih elemenata i konstituenata Daka Davidović, bivši Karadžićev ratni ministar i Zdravko Krivokapić, čovjek koji je snimljen na dočeku u Podgoricu u Americi na 50 ili 60 godina osuđenog teroriste, četnika iznjedrio takvu vrstu odluke? Dakako, nakon što se to desilo, ista se ta vlast od toga i ogradila. Bila je beskrajno simpatična reakcija Abazovićeve URE koja je saopštila da vladajuća većina neće dozvoliti to imenovanje koje je takođe predložila vladajuća većina’‘, naveo je Nikolaidis.

Nije slučajna ni uloga Dritana Abazovića, kaže novinar i advokat Senad Pećanin i dodaje da je on slagao svoje birače da se zalaže za multietničku i evropsku Crnu Goru. Tvrdi da su ovi procesi važni za cijeli region.

”Imamo jednu situaciju koja prijeti da vrati Crnu Goru u jedan mračni period u kome će biti dio jednog proklamovanog srpskog svijeta u kome će se izgubiti nacionalni identitet crnogorskog naroda koji je u ovom trenutku vjerovatno etnički najugroženiji narod u Evropi. Iz tog razloga mislim da je ono što se dešava u Crnoj Gori od izuzetnog značaja, ne samo za BiH nego i za čitav region”, rekao je Pećanin.

Za prvog čovjeka SNSD-a i aktuelnog Predsjedavajućeg Predsjedništava BiH Milorada Dodika, ovo je unutrašnja stvar Crne Gore.

”To je druga država. Mene je u Crnoj Gori samo interesovao status naše crkve i našeg naroda. Ne vjerujem i ne treba ja da se bavim inicijativama te vrste bilo gdje pa ni u Crnoj Gori”, kazao je Dodik.

I dok za dešavanja u Crnoj Gori ima pomirljiv stav, Dodik tvrdi da ne namjerava udovoljiti zahtjevu visokog predstavnika i oduzeti povelje i odlikovanja presuđenim ratnim zločincima.

”Nigdje u svijetu nijedan narod ne veliča svoje ratne zločince, jedino srpski narod. I dok god običan narod ne progovori i ne digne svoj glas, mi ćemo kao žrtve genocida smatrati da su i oni koji su to radili i oni koji su šutili i koji nisu radili da su svi u jednom košu”, istaknula je Munira Subašić iz Udruženja ”Majke enklava Srebrenica i Žepa”.

Inicijativa da se ulica u Beranama nazove po Ratku Mladiću mora dobiti podršku nadležnog sekretarijata a konačnu riječ daće Ministarstvo javne uprave. Međunarodni sud pravde i žrtve svoju su već rekli.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!