Porodilje traže bolje uslove i smanjenje korupcije u porodilištima

Vijesti 09. dec 202220:21 0 komentara

Na Međunarodni dan borbe protiv korupcije porodilje traže bolje uslove i smanjenje korupcije u porodilištima. Prvi korak je predaja zahtjeva za uvođenje pratnje u svim porodilištima, koje sistemski nikada nije zaživjelo u BiH.

Svjedočanstva porodilja iz BiH veoma su potresna i ukazuju na visok stepen korupcije kojom je okružen Bosanac i Hercegovac od rođenja.

“Ja sam pitala doktora mogu li ja da se obratim svojoj doktorici koja mi je do sada vodila trudnoću. I ta reakcija se ne može opisati riječima. Čovjek je poludio. Nećeš ti mene tužiti i ganjati kad ti beba sutra umre! Sad ćeš mi ovde potpisati da ne želiš da se hospitalizuješ! Šta ti misliš ko si? Kasnije sam saznala da je to doktor za kojeg je sasvim normalno da indukuje porod, znači da izazove porod pod krinkom hitnoće, prijetnje smrti za bebu i tako dalje da bi dobio novac. Ja i dan danas ne mogu vjerovati šta se dešava ali sam osjetila na svojoj koži da je to bilo to jer sam ja kasnije iznjela tu trudnoću. Rodila zdravo pravo dijete”, svjedočanstvo je jedne porodilje.

“Iako nije životno ugrožena niti kritična, ali je došla na dogovoreni termin koji je unaprijed platila, termin carskog reza. I tada nastaje svađa između doktorice koja je ustanovila moje krvarenje i doktorice te druge trudnice za borbu za salu za porođaj”, kazala je jedna porodilja.

Da su imale pratnju uz sebe ove majke možda nikada ne bi doživjele traume, zbog čega su predstavnice Udruženja “Baby Step” Ministarstvu zdravstva FBiH dostavile zahtjev za uvođenje pratnje na porodu u porodilištima.

“Pratnja u porodu je i jedan antikoruptivni mehanizam, unaprjeđuje uslove u porodilištima koji su osnovni izvor korupcije. U trenutku kada porodilja ostane sama u porodiljnoj sali bez telefona i bili kojeg drugog kontakta sa vanjskim svijetom, tada najčešće dolazi do pojave mita”, kazala je Amila Tatarević, predsjednica Udruženja “Baby Step”.

Cilj peticije je i da porodilja bira pratnju i da to može biti suprug, ali i sestra, majka ili drugi srodnik, a potpisnice smatraju da je to prva stepenica unapređenju uslova u porodilištima.

“Samo skupiti 10.000 potpisa mnogo govori ako uzmemo da smo mi država u kojoj se godišnje desi oko 30.000 poroda, vidimo koji je to postotak porodilja”, kazala je Anira Čerimagić, članica Udruženja “Baby Step”.

Zahtjev koje su podnijele članice Udruženja Baby Step upravo na današnji datum simboličan je u državi koja je jedna od najkorumpiranijih na svijetu upravo zato što one pokušavaju da promejne nešto tamo gdje nastaje život u BiH svjesne koliko je, nažalost, ta korupcija prisutna u njegovom nastavku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!