Portparol SNSD-a: CIK je skupina amatera, vratiti proces izbora na RS

Vijesti 28. okt 202209:58 0 komentara

Radovan Kovačević, porparol SNSD-a gostujući u programu N1, govorio je o proglašenju rezultata za predsjednika i potpredsjednike bh. entiteta Republika Srpska te je govorio o procesu izbora koji, kako tvrdi, mora biti vraćen na entitetski nivo.

Prema zvaničnim rezultatima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, kandidat SNSD i lider ove stranke Milorad Dodik novi je predsjednik RS, što za Kovačevića nikad nije bilo ni sporno.

“Kontrolno, nezakonito kako god da ga nazivaju, jer je bilo nezakonito, jer je na nezakonit način donijeta odluka da se tako nešto radi potvrdila je veliku pobjedu Milorada Dodika i da su odstupanja minimalna u nivou statističke greške”, naveo je Kovačević.

Cijelu pomutnju jučer je izazvala situacija u kojoj je došlo do šuma u komunikaciji u vezi proglašenja potpredsjednika iz reda hrvatskog naroda u kojem je prvo proglašen Ivan Begić, a onda je zvanično proglašen Davor Pranjić iz HDZ-a BiH.

“CIK je sve ovo vrijeme dokazivo da je skup amatera koji očigledno ne zna da radi svoj posao”, kazao je Kovačević te je ponovio da su oni neregularni, iako je Sud BiH dao konačnu riječ da je sastav CIK-a izabran u skladu sa zakonom.

Također, Kovačević kaže da treba izborni proces vratiti na entitetski nivo.

“Evidento je da se i mi u RS moramo pozabaviti provođenjem izbora ozbiljno jer smatramo da je na osnovu Ustava RS dosta toga oduzeto i da mi treba da vratimo sve ono što RS treba da organizuje sama što joj po Ustavu pripada tu su definitivno izbori predsjednika RS, za NSRS, delegata u Domu naroda u PS BiH i lokalni izbori u RS i to je sve što po Ustavu pripada RS”, naveo je Kovačević.

Prema Kovačevićevim riječima, sada se treba posvetiti formiranju nove Vlade RS i poboljšanju ekonomskih i drugih pitanja na dobrobit svih građana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!