Portparol State Departmenta: Moramo zaustaviti rusko miješanje u strane izbore

Vijesti 14. sep 202212:20 0 komentara
CNN

Na pitanje da prokomentariše informaciju da je Rusija finansirala političke kampanje u inostranstvu, uključujući na Zapadnom Balkanu, portparol State Departmenta Ned Price nije želio iznijeti detalje jer se radi o obavještajnim podacima, ali je izjavio da rusko “miješanje u izbore” u zemljama širom svijeta predstavlja napad na njihov suverenitet.

Izvor iz američke administracije izjavio je za Glas Amerike da su crnogorska politička koalicija Demokratski front, koja trenutno pregovara o formiranju nove Vlade Crne Gore i Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine dobijali tajne novčane iznose od Ruske Federacije u okviru napora Moskve da stekne uticaj u inostranstvu.

Visoki zvaničnik američke administracije je na brifingu, na kojem su objavljeni dijelovi izvještaja američkih obavještajnih službi, saopštio da je Rusija, od 2014, uplatila više od 300 miliona dolara političkim strankama, zvaničnicima i političarima u više od dvadeset zemalja svijeta.

Dakle, ovo je informacija koja u konačnici potiče od naše Obavještajne zajednice, tako da ne želim govoriti o detaljima. Naravno, uvijek smo vrlo oprezni da ne karakteriziramo procjene obavještajne zajednice. Ali ono što mogu reći je da smo govorili odavde, iz Bijele kuće, iz Ministarstva odbrane, o eksplicitnom napadu Rusije na suverenitet Ukrajine. Njenom eksplicitnom napadu na suverenitet Ukrajine u obliku ove brutalne invazije i ove brutalne agresije koja traje od 24. februara, ali i nekih osam godina prije toga od 2014. godine,” rekao je Price.

Podcrtao je da ono što Rusija radi širom svijeta u smislu svog miješanja u izbore “također predstavlja napad na suverenitet”.

To je pokušaj da se ukloni sposobnost ljudi širom svijeta da izaberu vlade koje smatraju najprikladnijima da ih predstavljaju, da zastupaju njihove interese, da zastupaju njihove vrijednosti. Dakle, dio našeg zadatka nije samo da izvršimo tu procjenu i prikupimo informacije i uradimo tu analizu, već da zatim razotkrijemo ono što znamo, jer da bi se borili protiv toga, na mnogo načina moramo to iznijeti na vidjelo,” rekao je on.

Podcrtao je da je potrebno “javno razotkriti ruske strategije i rusku taktiku”, ali zatim i privatno govoriti o tome u diplomatskim i obavještajnim krugovima, sa partnerima širom svijeta, “razmjenjujući prakse o tome kako možemo zaustaviti uplitanje Rusije”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!