Portparol State Departmenta o sankcijama SAD-a Diani Kajmaković

Vijesti 27. sep 202208:58 2 komentara
N1

Portparol State Departmenta Ned Price komentarisao je na redovnoj press konferenciji u Washingtonu sankcije koje je Ministarstvo finansija SAD-a jučer izreklo državnoj tužiteljici Diani Kajmaković, ali i uticaj Rusije i Kine u regionu Zapadnog Balkana.

Price poručuje kako sankcije ostaju jedan od najvažnijih, ali ne i jedini alat koji će SAD koristiti na Balkanu, dok će se istovremeno raditi na sprječavanju širenja uticaja dvije pomenute svjetske sile u našem regionu za koji SAD smatraju da je veoma važan.

“Jedan od naših ciljeva kada je Zapadni Balkan u pitanju je rad sa vladama i radnim ljudima u regionu na ciljanju, uklanjanju i iskorjenjivanju korupcije. A sankcije su jedan važan alat za to. Najavili smo i Ministarstvo finansija je objavilo sankcije protiv glavnog državnog tužioca koji je učestvovao u korupcijskim djelima. Mi smo dali informacije u toj izjavi. Trezor može imati dodatne informacije u vezi sa osnovom za to imenovanje. A sankcije će ostati važno oruđe – jedno važno sredstvo, ne jedino važno oruđe, ali jedno važno sredstvo – kada je u pitanju region i u pitanju je naš cilj, cilj koji dijelimo s vladama i ljudima u regiji navijanja van korupcije”, rekao je Price.

Govoreći o utjecajima stranih sila na Zapadni Balkan, kazao je kako “nema sumnje da je to dinamičan region koji je privlačan zemljama širom svijeta”.

“To je privlačno iz različitih razloga i za NR Kinu i za Rusiju. Vjerujemo – a to je poenta koju smo iznijeli i javno i u našim privatnim angažmanima sa zemljama Zapadnog Balkana – da naši zajednički interesi i naše zajedničke vrijednosti čine predikat za odnos koji je na mnogo načina jedinstven i različit od vizije odnosa koji bi Rusija ili NR Kina imali za region. Dakle, bilo da je u pitanju razvoj, bilo da je u pitanju bezbednost, da li je u pitanju ekonomija, bilo da je u pitanju humanitarna pomoć, mi smo jasno stavili do znanja našu želju da budemo partner zemljama Zapadnog Balkana i da imamo i jedno i drugo implicitno – a u nekim slučajevima, eksplicitno – takođe vrlo jasno šta – partnerstvo koje donosimo razlikuje se od odnosa koje bi zemlje poput dvije koje ste spomenule željele da imaju u regionu”, kazao je Price.

Podsjetimo, SAD su jučer stavile Dianu Kajmaković na crvenu listu.

“U sklopu šireg suzbijanja organiziranog kriminala i trgovine narkoticima u BiH, istražitelji su analizirali privatne razgovore vođene putem šifriranih aplikacija za razmjenu poruka. Kriminalci su u ovim šifrovanim razgovorima pominjali Kajmaković, koja je radila na nekim od istraga koje se tiču ​​ove aktivnosti. Kao podrška trgovcima narkoticima i drugim kriminalcima, Kajmaković je pomagala u skrivanju dokaza, sprečavanju krivičnog gonjenja i na drugi način pomagala kriminalne aktivnosti u zamjenu za ličnu korist. Takođe je pokušala da blokira istragu o svojim očiglednim kriminalnim vezama”, navodi se u dokumentu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare