Poruka bivšeg predsjednika CIK-a onima koji vrše pritiske i spinove

Vijesti 11. okt 202220:57 0 komentara
F.Z./N1

Željko Bakalar, član Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, na zvaničnom Twitter nalogu objavio je video sa porukom kako će "CIK BiH i Glavni centar za brojanje će odgovoriti svim naredbama i zadacima do utvrđivanja i potvrđivanja izbornih rezultata na Općim izborima 2022".

Kako je još dodao Bakalar, bez obzira na sve političke i medijske spinove i pritiske – transparentno i u skladu sa zakonom.

Na osnovu Naredbe Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu (sportska dvorana Zetra) u četvrtak u 15:30 sati će početi otvaranje vreća i kontrolno ponovno brojanje glasačkih listića po službenoj dužnosti na svim redovnim biračkim mjestima u Republici Srpskoj za nivo predsjednika i potpredsjednike ovog bh. entiteta.

Iz CIK-a BiH je saopšteno da u toku brojanja mogu biti prisutni akreditirani posmatrači političkih stranaka, ispred kojih su ovjereni kandidati za predsjednika i potpredsjednike RS-a i nezavisnih kandidata, kandidati koji se pojavljuju na glasačkom listiću, kao i akreditirani posmatrači za praćenje Glavnog centra za brojanje.

“Tri javna RTV servisa u Bosni Hercegovini (RTVBiH, RTVFBiH i RTRS), ukoliko pokažu interes, mogu uživo u cjelosti prenositi otvaranje vreća i kontrolno ponovno brojanje glasačkih listića za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske“, navodi se u saopštenju i dodaje da će isto će biti omogućeno i drugim zainteresiranim medijima u BiH.

Inače, članovi CIK-a BiH danas su otkrili kako se nalaze pod ogromnim pritiskom i prijetnjama. Vanja Bjelica Prutina, članica Centralne izborne komisije, emotivno se danas obratila na sjednici CIK-a, rekavši da je sigurnosno ugrožena, te da joj se stavlja meta na čelo zbog odluke o ponovnom kontrolnom brojanju za nivo predsjednika/potpredsjenika RS. Izjavila je da je strah za djetetov i njen život, te da je nazivaju ‘srpskom fukarom’ i osobom koja ‘ruši Republiku Srpsku’.

Više OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!