Poruka Dodiku i ostalima: Dolaze novi pregovarači, ne tražimo ništa za supruge

Vijesti 28. sep 202221:08 10 komentara
N1

Predsjednici Naroda i pravde i Naše stranke, Elmedin Konaković i Edin Forto, u Pressingu su najavili pobjedu na Opštim izborima u Bosni i Hercegovini te poručili "Dodiku i ostalima" da dolaze novi pregovarači. U emisiji na N1 su još učestvovali predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović i lider Ujedinjene srpske Nenad Stevandić.

Učešće vrha Hrvatske u izborima u BiH?

Cvitanović: Zamjeram što će Plenković podržati jednu političku opciju, on treba podržati sve nas. Milanović se nije stranački miješao. Jedino je bitno da svi izađemo na izbore.

Milanović podržava Dodika?

Cvitanović: Ne mislim da podržava. U ključnom političkom pitanju predstavnici iz Sarajeva bi se trebali zapitati otkud taj odnos Milanovića i Dodika jer taj odnos nije prirodan.

Konaković: Ja sam jedan od prvih koji je govorio da nije fer da drugima biramo predstavnika, ali isto tako nije fer da građani ne mogu biti birani na svim pedljima. Miješanja Milanovića i Vučića nisu donosila dobro.

Forto: Plenković ima jaču ulogu u svom nastupu, tri člana Sabora su iz BiH i oni tu prevagu traže iz naše zemlje. Miješanje Plenkovića je suštinski stranački. Upravo to zamjeram Izetbegoviću koji ne koristi svoje veze sa Erdoganom za dobrobit cijele BiH, nego samo za stranku.

Stevandić: Vučić se nije miješao u odnose BiH.

Da li je dolazak Erdogana bila podrška SDA? Turski predsjednik je kazao da su oni koji su napustili njega i njegovog brata Bakira “igrači Zapada”. Gdine Konakoviću, jeste li vi igrač Zapada?

Konaković: Ako sam igrač Zapada meni to ne smeta. Recimo da mi to laska. BiH ima svoja dva puta – NATO i EU. Samo jedna digresija, Milanović je o Hrvatima u BiH prije nekoliko godina govorio samo najgore. Nije im dao pravo da glasaju u Hrvatskoj. To potvrđuje da ovo što radi je samo stvar interesa. Prirodna je veza Erdogana i SDA i to nas ne iznenađuje. Imamo vrlo korektne odnose. Ali mi tamo kad odemo tražimo projekte za BiH. Izetbegović je to pretvorio u privatnu relaciju. A najvećeg državnika sa ovih prostora kad je Vučić doveo – od njega je tražio Bajraktare za Srbiju. To je za mene suštinska stvar. Obećavam, kad NiP dođe na vlast ambasador u Ankari će te odnose dići na državni nivo.

Cvitanović: Milanović se izvinio i rekao je da ranije nije shvatao odnose u BiH.

N1

Šta vi zamjerate Čoviću?

Cvitanović: Mislim da bih mnogo stvari radio drugačije i bolje. Dvadeset godina vlasti Čovića nije ostavilo tako značajne efekte. Sada smo stjerani da imamo HNS. Dakle, najveći zagovornik gašenja HNS-a bit ću i jesam, ali kad se steknu uslovi – to je promjenom Ustava i Izbornog zakona. Hrvatski narod ima mogućnost izbora osim na nivou Predsjedništva gdje imamo samo jednog kandidata.

Rekli ste da ako Bošnjaci žele obračun – imat će ga?

Cvitanović: Možda je to izvučeno iz konteksta. To se odnosilo na Bakira ako žele obračun. Nikada ne govorim o narodima. Dolazim iz multietničke sredine gdje zvono ne smete ezanu, ni ezan zvonu. Govorim o zloupotrebi. To je bio odgovor na agresivnu politiku prebrojavanja. Borit ćemo se svim političkim sredstvima, naravno da to nije puška.

Gdine Forto, šta vi zamjerate Izetbegoviću ili Komšiću?

Forto: Ja zamjeram cijeloj ovo ekipi na državnoj i federalnoj vlasti koja je skoro kriminalna udruga. Zamjeram im stotine miliona KM koje su bacili, odlazak stotina hiljada građana…

Konaković: Naravno da više govorim o probosanskoj strani, Izetbegoviću i Konakoviću. Napravili su najslabiji sastav u historiji Vijeća ministara. Zato najavljujem Stevandiću, Dodiku i svima njima – dolaze vam novi pregovorači. Dolaze vam pregovorači koji ne traže ništa za svoje supruge, mi tražimo jačanje institucija BiH. Znamo da se ne slažemo u svemu, ali ne pristajemo na koncept u kojem Izetbegović kaže “ako Srbi neće u NATO, mi ne idemo u NATO”. Mi kažemo ovako: Ako Srbi neće u NATO, a mi hoćemo, čekat ćemo. Nema silaska sa NATO puta. Nema povlačenja. Nema 0 maraka u budžetu, ovo što oni rade.

N1

Stevandić: Čuj Konakovića da “ako Srbi neće, mi hoćemo”. Ako neće Bošnjaci Srbi im ne mogu naturiti. Ako Srbi neće, Bošnjaci im ne mogu naturiti.

Konaković: Nisam rekao da će se naturati, nego sam rekao ako vi nećete, mi se nećemo povući sa tog puta.

Stevandić: Ne smeta da se čeka, ali život ne može čekati. Te velike teme treba ostaviti po strani.

Konaković: Šta je Izetbegović silaskom sa NATO puta dobio od Dodika? Jel ugovor sa Islamskom zajednicom, priznavanje bosanskog jezika u RS-u? Nije ništa institucionalno, nego je dobio OSA-u i KCUS.

S kim ćete u koaliciju?

Stevandić: Potpisali smo koalicioni sporazum. Narod će odlučiti jesmo li dobor radili.

Bojite li se da će vas uhapsiti?

Stevandić: Uvijek sam slobodan i svi znaju gdje živimo.

S kim će HDZ 1990 u koaliciju?

Cvitanović: Želimo da imamo uticaj na svim nivoima. Sigurno ćemo poštivati legitimnu volju hrvatskog naroda.

Šta ukoliko Komšić pobjedi i stranke u Sarajevu uspiju osigurati trećinu u federalnom Domu naroda i tako izbace HDZ iz vlasti?

Cvitanović: Ne želim braniti HDZ, ali bolje ne kalkulirati s tim da će se dogoditi. Politički je vrlo mudrije ne igrati se sa izbornom voljom jednog naroda. To će nas jednostavno dovesti u nikad goru krizu. Nema smisla da se pokuša ukrasti tog šestog predstavnika u Domu naroda. Komšić je ukrao poziciju Hrvatima.

Ostaje li Trojka zajedno nakon izbora?

Forto: To mora ostati programska koalicija. Meni se vrti u glavu od četiri imena koja se stalno pominju i upravo zbog toga ljudi odlaze.

SDA se već nudi?

Forto: SDA uvijek nudi svima sve i njihova trgovina je svima poznata. Ne postoji opcija u kojoj će Naša stranka u bilo koju koaliciju sa SDA.

HDZ i SNSD?

Forto: Mislim da je i za SNSD šansa gotovo nikakva. Ono što je ključno reći da u ovakvom Ustavu je nemoguće bez HDZ-a formirati vlast. Spremni smo pregovarati. SDA mora sjesti na klupu i gledati četiri godine kako se brani BiH.

Konaković: Iz probosanskog bloka će doći Trojka. Imat ćemo mnogo veći kapacitet. Svi koji su spremni prihvatit naš program mogu ući u koaliciju. Mi smo se ujedinili protiv te pošasti koja nam korupcijom razjeda društvo.

Forto: Trojka će biti temelj promjena.

Konaković: Hoću da kežem nešto o Komšiću. Na HRT-u sam branio zakonitost i ustavnost njegovog izbora. Mislim da je propustio veliku šansu tada kao član SDP-a da prodre u biračko tijelo Hrvata. Svojim djelovanjem i aktivizmom mogao je uzeti dio glasova. Postavljam javno pitanje – koja je druga pozicija koju ne konzumira hrvatski narod? Samo pričamo o Komšiću. Mislim da se može doći do dogovora sa Cvitanovićem, Čovićem, SNSD-om… ponudit im dokument u kojem se rješavaju problemi mladih, porodilja, investicije i to je naš narativ. Da ne otvaramo temu o energetici. Kad to poredamo to će biti milina.

Završne riječi?

Cvitanović: Iziđite na izbore, imate mogućnost izabrati. Birajte promjenu, birajte ravnopravnost, birajte sigurnost. Birajte jednu bolju BiH.

Forto: Naša stranka kao najevropskija stranka, stranka građanskih prava, predvodit će koaliciju koja će uspostaviti novu politiku u BiH. Sve ono što smo uradili u KS, kao pokazni primjer, izvest ćemo u ostatak BiH.

Konaković: Dolazi armija novih političara mlađe generacije koja u ovim političkim bitkama nosi zastavu BiH, a u fijoku je gurnula stranačke zastave.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare