Poruka iz Brisela: Političari neće vam proći, ne damo BiH

Vijesti 10. jan 202213:45 > 14:07 0 komentara
N1

Hamdija Draganović, član Upravnog odbora organizacije Platforme Bosna i Hercegovina s adresom u Briselu, obratio se danas bh. dijaspori koja je u ovom gradu izašla na proteste kako bi pružila podršku Bosni i Hercegovini.

Protesti se ne održavaju samo u Briselu već u mnogim gradovima širom svijeta, kao i u Sarajevu i Tuzli. Ipak, u Brisel je stigao veliki broj građana iz Nizozemske, Belgije, Njemačke, Austrije, Francuske, Crne Gore i drugih zemalja.

“Sve nas pokreće naša ljubav za Bosnu i Hercegovinu i naš patriotizam. Iza nas stoje ostali građani BiH kao i prijatelji naše domovine kojima je stalo do mira i njenog prosperiteta. Mnogi nas u medijima i na društvenim mrežama prozivaju i pitaju ko smo mi i šta želimo. Naš odgovor je bio i ostat će – mi smo Bosanci i Hercegovci koji smo najčešće silom protjerani i kasnije ekonomski primorani da napustimo našu BiH. Grupa građana BiH koji ne mogu više šutjeti, a inicijator ovih mirnovnih protesta je Suad Pašalić iz Srebrenice koji je preživio genocid”, pojasnio je Draganović.

N1
N1
N1

Draganović je istakao da je i on 1992. godine proveo šest mjeseci u koncentracionim logorima Keraterm, Omarska i Manjača te da je uz mnoge njegove sapatnike jasno vidio zlo rata.

“Tada smo bili naivni i bespomoćni i zato smo platili visoku cijenu. U posljednje vrijeme vidim neke stvari koje me podsjećaju na trenutke koji su prethodili ratovima u regiji i agresiji na našu domovinu. To su loša ekonomska situacija, sve veće nastojanje da se probude podjele naroda u BiH, zli jezici koji dolaze iz vladajućih struktura iz RS, šutnja i na neki način saučesništvo nekih drugih politika i političara u BiH, zveckanja oružjem i secesija BiH. To nam je bila lekcija koju sam mislio da smo 90-ih godina naučili i da će nas ona osvijestiti i zbližiti, ali oni koji su imali sreće preživjeti rastjerani su po cijelom svijetu i većina nas se uspavala i zaboravila šta se sve može desiti i da se historija vrlo lako može ponoviti”, naglasio je.

Poručio je da nije puno tražiti da se održi mir i država Bosna i Hercegovina.

“Nije puno tražiti da djeca imaju lijepo djetinjstvo, a da se njihovi roditelji samo brinu o tome gdje da idu sa svojom djecom na godišnji odmor, a ne kako da idu. I zato s ovog mjesta imamo nekoliko poruka prva je našim građanima da se probude i sjete lekcija iz prošlosti koje su nas dovele ovdje, zatim, političarima koji rade protiv BiH – budite svjesni da vam neće proći, ne damo BiH, ima mjesta za sve. Političarima u EU – ne podcjenjujte BiH i ne zaboravite da je i ona Evropa i da su Bosanci i Hercegovci dio Evrope. U EU ćete biti bh. kulturom kada jednog dana budemo dio vas”, poručio je Draganović dok su prisutni uzvikivali “Bosna” kao i to “da je uvijek bilo i da će je biti”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!