Poruka iz Kongresa: Bonske ovlasti posljednje, nuklearno sredstvo

Vijesti 16. feb 202217:14 > 17:18 2 komentara
Scott Applewhite-Pool/Getty Images/AFP

Gabriel Escobar, specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan, tokom današnjeg svjedočenja u Kongresu SAD-a ponovio je kako korupcija u Bosni i Hercegovini, ali i regionu, predstavlja ozbiljan problem te je pozvao one koji provode takve aktivnosti da prestanu. Dodao je kako su zabilježeni primjerei "jačanja demokracije". Također, Escobar je podsjetio i na sankcije članu Predsjedništva BiH i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku i "TV stanica koja je pod njegovom kontrolom".

Prije samo početka Escobarovog svjedočenja napomenuto je kako je on proveo četiri mandata na Balkanu tako da je njegovo poznavanje ovog regiona neupitno. Istaknuto je kako je Zapadni Balkan u posljednje vrijeme došao u fokus Sjedinjenih Država.

Pročitajte još

Senator Ron Johnson je kazao kako su “zabrinuti smo kineskih inicijativa na Zapadnom Balkanu, zbog kršenja vladavine prava i visoke korupcije”. Poručio je kako SAD neće nametati rješenja i da žele mir i stabilnost u tom regionu. Johnson je dodao kako “sve strane na Zapadnom Balkanu žele da budemo na njihovoj strani, mi to nećemo učiniti”.

Escobar je na početku svoga izlaganja kazao kako su mir i stabilnost Evrope u središtu vizije SAD-a, a Balkan je u središtu Evrope.

“Jak Balkan integrisan u jaku Evropu znači snažnu transatlantsku zajednicu. Proslavili smo 140 godina diplomatske veze sa Srbijom. Imamo sjedište specijalnih snaga u Kosovu i došlo je do ukidanja viza sa Hrvatskom. Imamo snažen veze sa ovim regionom. Prošle godine pokrenuli smo inaguralni dijalog s Crnom Gorom. Nadamo se integraciji Srbije sa evropskim tržištem”, kazao je specijalni američki izaslanik.

On je pozvao zemlje regiona da osnaže vladavinu prava i provedu neophodne reforme što će ograničiti iseljavanja stanovništva sa ovih prostora. Kazao je i kako vidi primjere jačanja demokratije, ali da ima i “koraka unazad”.

“U BiH endemska korupcija ugrožava stabilnos i mir. Pozivamo sve lidere na deesekalaciju sukoba. Jačanje demokratskih procesa su jedini put. Angažovani smo na pronalaženju tog puta naprijed i sprovođenje reformi od kojih će koristi imati svi građani”, poručio je Gabriel Escobar.

Na kraju govorio je i o visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini, Christianu Schmidtu.

“Snažno podržavamo visokog predstavnika i njegovu ulogu medijatora. Razumijem zabrinutost onih koji bi željeli vidjeti nametnuta rješenja, ali nametnuta rješenja nisu demokratski odgovor na demokratske izazove. Nadamo se da ćemo biti u mogućnosti da budemo u partnerstvu sa evropski orijentisanim, demokratski fokusiranim političkim strankama i liderima kako bi mogli sami da riješe probleme svoje zemlje”, kazao je Escobar te dodao:

“To ne znači da ne podržavamo bonske ovlasti visokog predstavnika. Ali mi mislimo da je to posljednje sredstvo, nuklearno sredstvo i ono koje bi onda ostavilo odgovornost međunarodnoj zajednici da to implementira. Smatramo da su politički sistem i politički lideri, većina političkih lidera u Bosni i Hercegovini, dovoljno zreli i demokratski fokusirani da mogu rješavati svoje nesuglasice kroz vlastite procese. I tako bi trebalo da bude”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare