Poruka iz Narodne skupštine RS: Ne diraj lava dok spava

Vijesti 17. feb 202119:03 2 komentara

Narodna skupština Republike Srpske sinoć je raspravljala o visokom predstavniku u BiH. Vladajući traže njegov izvještaj o radu svih visokih predstavnika, posljednjih 25 godina. Rok su postavili. Isti vremenski period koliko je on dao njima da se povuku priznanja osuđenim ratnim zločincima. Kako će ga kazniti, ukoliko ne ispoštuje rok, ne govore. Govori opozicija - SNSD obmanjuje javnost.

Stihovima Ršumovićeve pjesme, Nebojša Vukanović je poslanike podsjetio na gradivo iz osnovne škole i lijepo vaspitanje.

“Koliko puta sam govorio nemojte dirati lava dok spava, kad smo iscrpljeni ratovima, ekonomijom i iseljavanjem. A Dodik dođe u UN i govori za Inzka on je kreten”, kazao je Nebojša Vukanović, poslanik SDS-a u NSRS.

Od visokog predstavnika vladajuća koalicija traži dolazak u Narodnu skupštinu i izvještaj da se vidi šta je urađeno u proteklih 25 godina.

“Visoki predstavnik treba da dođe ovdje i da kaže da koliko je to obaveza ispoštovala RS, a koliko nije druga strana, u ovom momentu FBiH”, rekao je Radovan Višković, premijer RS.

Vlast je pozivajući na glasanje za ove ove zaključke poručila da je od nacionalnog interesa da poslanici budu jedinstveni. Sa druge strane opozicionari tvrde da su kroz priču o nacionalnom interesu više puta obmanuti.

“Kolegijum je zasjedao 28.1. da se dnevni red dopuni sa ovom tačkom, Inzko je psimo narodnoj skupštini poslao 3.2. ja ću iskreno reći da vjerujem da je to neka igra. Jer se vi sa svim ovim temama igrate”, kazala je Jelena Trivić, poslanica PDP-a u NSRS.

Dok su opozicionari otuživali vlast za tešku ekonomsku situaciju, vladajući su zbrajali prenesene nadležnosti u kojima je učestvovao Mladen Ivanić.

“Počasnik predsjednik PDP je na akademiji za mlade lidere SDA je rekao da je bio učesnik na uvođenju PDV na nivou BiH, carine, vojske, obavještajne službe”, rekao je Dušica Šolaja, poslanik SNSD-a u NSRS.

Dok Narodna skupština i visoki predstavnik jedni drugima daju vremenski ograničene ultimatume, priča o OHR-u dobija nove dimenzije.

“Dugoročno, prisustvo OHR-a je nekompatibilno sa članstvom BiH u EU i zato moramo težiti njegovom postepenom gašenju. EU je u tome jasna”, rekao je Johan Sattler, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH u intervjuu za “Nezavisne”.

Analitičari nisu iznenađeni.

“Konačno je neko iz tih stranih predstavništava rekao ono što je istina. Jer potpuno je nenormalno da u procesu koračanja ka EU i sa ovo strane imate predstavnika međunarodne zajednice. To jednostavno nije normalna situacija”, rekao je novinar Žarko Marković.

Valentin Inzko je odlučio da pred kraj svog mandata zasuče rukave, iako se to očekivalo da radi i tokom posljednjih 12 godina. Toliko je Visoki predstavnik u BiH, ubjedljivo najviše od svih svojih predhodnika.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare