Poruka sa današnjih sastanaka: Svi procesi u BiH u rukama njezinih čelnika

Vijesti 29. okt 202121:36 2 komentara

Možete računati na SAD i EU kao partnere u ovom procesu, poruka je izaslanika SAD-a i EU Matthewa Palmera i Angeline Eichorst nakon susreta sa bh. dužnosnicima. No, ističu kako su svi procesi u zemlji u rukama njezinih čelnika. Sankcija zasad, čini se, neće biti.

Od ranih jutarnjih sati diplomatska ofanziva Sjedinjenih Američkih Država i Europske Unije. Kolektivno vodstvo države na okupu, doduše svako na svojoj strani, dok nije došla visoka delegacija…

Miješanje u unutrašnje stvari u BiH

No čini se da Milorad Dodik nije bio nenaspavan zbog onoga što mu je poručio Gabriel Escobar.
Kaže da je izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan rekao i neke dobre stvari poput toga da nema Dejtona 2, da se ne spominje članstvo u NATO. Ali…

“Miješa se u unutarnje stvari ove zemlje, poziva razne lidere telefonom, to smo mogli da gledamo, daje im naloge, prijeti i to smo sve gledali u Republici Srspkoj. I ja sam protiv toga da se Escobar, pa i bilo ko drugi miješa u unutrašnje stvari BiH”, kazao je Dodik.

Ali nije protiv toga de se dogovore izmjene Izbornog zakona, kako kaže i podrži ono što dogovore Bošnjaci i Hrvati. Upravo je izborno zakonodavstva i bila glavna tema susreta Predsjedništvo- Palmer-Ajnhart.

“Članovi Predsjedništva BiH su ponovili predanost evropskoj perspektivi zemlje, kao jednom od ključnih vanjskopolitičkih ciljeva BiH, za koji postoji apsolutni konsenzus svih političkih aktera. Sagovornici su razmijenili mišljenja o izbornoj reformi, pitanju vladavine prava i implementaciji presuda Evropskog suda za ljudska prava”, poručeno je.

A međunarodna zajednica je tu, samo da pomogne i bude medijator. Po tko zna koji put ponavljaju – domaći lideri trebaju sami pronaći rješenje.

“Kada je riječ o modelu, mi nemamo konkretan odgovor za vas, mi nismo došli da zagovaramo neki model ili rješenje. Mislim da treba podcrtat nekoliko principa, a to je da bilo koji model koji bi bio prihvaćen od strane stranaka treba ga moći provesti, osigurati mu da prođe politički proces, još važnije treba biti dosljedan u skaldu sa zahtjevima i pomoći da se unaprijedi put BiH ka EU”, kazao je viši zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova SAD-a zadužen za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer.

Bez sankcija

Kao što ponavljaju da je sve na domaćim liderima, tako ponavljaju i da su za jedinstvenu, cijelovitu i suverenu BiH.

“Ponavljam, jedinstvene, cjelovite i suverene zemlje i ovo su možda riječi, ali nisu samo to itekako su bitne i smatramo da u ovom trenutku u BiH riječi sa sobom nose odgovornosti i teret. Iz toga smatramo da je važno raditi na način koji je konstruktivan da se nađe izlaz iz sadašnje situacije i da se posvetimo brojnim pitanjima koji se moraju riješiti između lidera i građana ove zemlje. Nema više vremena za dalju retoriku podjela ili djelovanja u pravcu podjela. Došao je trenutak za konstruktivno djelovanje koje će dovesti do deeskalacije stanja”, kazala je Angelina Eichorst, direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove.

No one koji su za podrivanje takve BiH, za sada čini se neće sankcionirati.

“Smatramo da još uvijek nije vrijeme da govorimo o sankcijama, fokus treba biti u nastavku dijaloga političkih subjekata u BiH”, poručili su Eichhorst i Palmer

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare